Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Het verbruik van hybrides: onze top 5 zuinige hybride auto’s

Ben je momenteel aan het kijken naar een nieuwe of tweedehands hybride en wil jij graag een zuinige hybride auto? Dan komen er vast een hoop vragen op je af. Want hoe zuinig is een hybride auto nu echt en wat zijn momenteel de zuinigste hybrides? En wat is het verbruik van een hybride auto op de snelweg? Wij vertellen je alles wat je moet weten omtrent het verbruik van een hybride auto, inclusief onze top 5 zuinigste hybride auto’s.

Zuinige hybride auto: hoe zit het met verbruik?

Hybride auto’s zijn tegenwoordig niet meer weg te denken van de Nederlandse wegen. Ze brengen elektriciteit en benzine samen, waardoor je bij het rijden van een hybride auto geniet van de voordelen van zowel een elektrische als een benzinemotor.

Je kunt dan ook om verschillende redenen op zoek zijn naar een zuinige hybride auto. Misschien wil je minder brandstof verbruiken, stiller rijden of juist op het milieu letten. Ook kun je kosten besparen door bijvoorbeeld een plug-in hybride te rijden, waarmee je bespaart op motorrijtuigenbelasting. Wat jouw motivatie ook is, zuinige hybride auto’s zijn er in vele soorten en maten. Wij nemen je mee zodat je straks een goede keuze kunt maken.

hybride occasion

Welke soorten hybride auto’s zijn er?

Om te bepalen welke auto een zuinige hybride auto is, is het van belang om eerst te weten wat de verschillende typen hybride auto’s zijn.
Hybride auto’s zijn te onderscheiden in 3 soorten:

zuinige hybride auto

1. Volledige hybride (HEV)

Volledig hybride auto’s zijn voorzien van een zelf opladende batterij als een verbrandingsmotor. De eerste kilometers van een rit maak je vaak volledig elektrisch, aangezien de elektrische accu dan nog opgeladen is.

Raakt deze leeg? Dan krijgt de accu hulp van de benzinemotor. Bij een volledige hybride kun je schakelen tussen beide motoren en ze vaak ook nog op hetzelfde moment gebruiken, bij bijvoorbeeld hellingen. De accu wordt opgeladen tijdens het rijden en kun je niet opladen met een stekker. Het is daarom geen plug-in hybride.

2. Half of mild hybride (mHEV)

Een milde of half hybride auto heeft zowel een kleine elektromotor als een verbrandingsmotor. De elektromotor is klein van formaat en helpt als het ware de verbrandingsmotor.

Dit doet de elektromotor vooral bij momenten zoals het oprijden van hellingen en accelereren naar hogere snelheden. Hierdoor rijd je een stuk zuiniger dan met alleen een verbrandingsmotor, vooral als je ritten maakt waarbij je regelmatig stopt en start, zoals in de bebouwde kom. Ook bij een half hybride wordt de accu opgeladen tijdens het rijden. Een groot verschil ten opzichte van de volledig hybride auto is dat een mHEV nooit volledig elektrisch rijdt.

3. Plug-in hybride (PHEV)

Een plug-in hybride komt overeen met een full hybride door het feit dat ze allebei een stuk puur elektrisch kunnen rijden. Het verschil zit hem erin dat je de accu van een plug-in hybride zowel rijdend kunt opladen, als aan een laadpaal.


Een groot voordeel van een plug-in hybride ten opzichte van een full of half hybride is dan ook dat de actieradius hierdoor groter wordt en je een stuk langer enkel elektrisch kunt rijden. Dit maakt een plug-in hybride dan ook een zuinige hybride auto.

4. EREV

Een Electric Range Extender Vehicle (EREV) werkt iets anders dan de voorgaande hybrides: dit is in de basis een elektrische auto. Wat de auto toch een plaats geeft in deze lijst, is het feit dat de EREV zowel een accu als een elektromotor heeft. Het verschil? De aandrijving is altijd elektrisch en de brandstofmotor springt bij wanneer dat nodig is.

zuinige hybride auto
zuinige hybride auto

De 5 beste zuinige hybride auto’s

Met een hybride auto verbruik je dus al snel minder brandstof dan in een reguliere diesel- of benzineauto. Maar wat is nu echt een zuinige hybride auto? De volgende auto’s behoren tot onze top 5 zuinigste hybrides.

1. Toyota Prius
2. Volkswagen Golf
3. Hyundai Kona Hybrid

4. Kia Rio Hybride
5. Honda Jazz Hybrid

Het werkelijke verbruik van hybride auto’s

Hoe zuinig is een hybride auto echt? Een hybride auto kan tot wel 55% minder benzine verbruiken dan een volledige benzineauto. Wat echter het werkelijk verbruik van een hybride auto is, verschilt per type hybride en is daarnaast natuurlijk afhankelijk van het gebruik van de auto. Heb jij een zuinige rijstijl, dan is een zuinige hybride auto snel gevonden. Maar trek jij graag hard op en rijd je veel snelwegen? Dan zal het werkelijke verbruik in een hybride auto niet veel lager liggen dan wanneer je rijd in een diesel- of benzineauto.

zuinige hybride auto
zuinige hybride auto

Verbruik hybride auto op de snelweg

Kijken we naar het werkelijke verbruik van hybride auto’s, dan zijn de wegen waarop gereden wordt relevant. Wanneer je bijvoorbeeld vaak lange afstanden rijdt zonder veel te remmen, zoals op de snelweg, dan is een hybride auto relatief minder zuinig dan wanneer je onderweg veel stopt en optrekt. Een hybride auto laadt zijn accu namelijk op door het remmen, starten en accelereren. Dit doe je minder op de snelweg dan bijvoorbeeld in de stad.

Een plug-in hybride kan meestal zo’n 50 kilometer volledig elektrisch rijden, waarmee er bijna geen fossiele brandstof wordt verbruikt. Maak je een veel langere rit? Dan is een plug-in hybride opeens een stuk minder zuinig. Het hogere gewicht vanwege de twee verschillende motoren, zorgt voor een hoger brandstofverbruik op bijvoorbeeld de snelweg.

Wat zijn de voor en nadelen van een hybride auto?

Een hybride auto biedt verschillende voor- en nadelen, die onder andere afhankelijk zijn van de situatie. Waar rijd je bijvoorbeeld en welke rijstijl houd je aan? We zetten de pros en cons voor je op een rij.

Voordelen

Een zuinige hybride auto rijd je als de accu vaak opgeladen wordt, waardoor je elektrisch kunt rijden. Als je veel kortere ritten maakt waarbij je veelvuldig remt en start, zoals binnen de bebouwde kom, dan is een hybride auto dus een goede keuze.


Een hybride auto gaat dan ook een stuk zuiniger om met brandstof, wat ideaal kan zijn als je minder brandstof wilt verbruiken om financiële redenen en/of je milieu-impact wilt verminderen.

Wil je het meeste uit je plug-in hybride halen? Dan kan het gunstig zijn om te kijken naar de mogelijkheden van een laadpaal aan huis of op je werk. Hoe vaker je plug-in hybride opgeladen is, hoe vaker je gebruik kan maken van die volledig elektrische actieradius en profiteert van diens voordelen.

Nadelen

Hybride auto’s kunnen over het algemeen geen caravans en aanhangwagens trekken door hun beperkte trekgewicht. Daarnaast valt het voordeel van hybride auto’s grotendeels weg voor autorijders die veelal langere afstanden rijden op bijvoorbeeld snelwegen. Dit omdat de accu’s van hybride auto’s opladen tijdens het remmen en optrekken. De kleinere milieu-impact door elektrisch te rijden kan dus tegenvallen wanneer je met je hybride auto maar weinig op de elektromotor rijdt.

Kies je voor een plug-in hybride auto? Dan is een laadpaal thuis of op het werk een absolute aanrader, om de voordelen van elektrisch rijden optimaal te kunnen benutten.

Veelgestelde vragen over het verbruik van hybride auto’s

Wat is zuiniger, hybride of plug-in hybride?

Over het algemeen is een plug-in hybride zuiniger dan een hybride en een half hybride. Dit omdat de accu van een plug-in hybride zowel oplaadt tijdens het rijden als aan de laadpaal, terwijl een hybride alleen tijdens het rijden oplaadt.

Is hybride auto echt zuiniger dan een benzineauto?

Over het algemeen is een hybride zuiniger dan een benzineauto. Dit ligt echter wel aan je rijgedrag: rijd je veel file en lange afstanden zonder te remmen, dan heeft de accu van de hybride amper de kans om zichzelf op te laden. Je haalt het meeste uit je hybride wanneer je vaak remt en start, zoals bij het filerijden of tijdens het rijden in de stad.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.