Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Reparaties en onderhoud: elektrische auto’s zijn in het voordeel

Gedurende het gebruik van een auto moet je naast brandstofkosten ook rekening houden met kosten voor onderhoud. Elektrische auto’s komen hier goed uit de test. Zij hebben namelijk een stuk minder checks, vervangingen en reparaties nodig dan benzine- en dieselauto’s.

Benieuwd hoe dit zit? Wij vertellen je alles over het onderhoud en de levensduur van een elektrische auto.

onderhoud elektrische auto

De elektrische auto, goed voor milieu én portemonnee?

Één ding is zeker: de populariteit van elektrische auto’s neemt toe. Vanaf kalenderjaar 2030 moeten zelfs alle auto’s die verkocht worden elektrisch zijn. Een mooi initiatief van de Nederlandse overheid om zo de CO2-uitstoot met 49 procent te verminderen. Echter komen hierdoor ook wat vragen boven drijven. EV’s zijn duurzamer dan diesel- of benzineauto’s, maar hoe zit het met de gebruikskosten zoals onderhoud? Elektrische auto’s zitten anders in elkaar. Wij vertellen je alles rondom hun onderhoudskosten en levensduur.

3% minder kosten aan onderhoud, elektrische auto’s winnen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; mede dankzij een onderzoek van de Duitse instituten IFA en DEKRA in 2020, kunnen we stellen dat een EV profiteert van lagere onderhoudskosten. Elektrische auto’s hebben maar liefst 3,2 procent minder van deze kosten dan auto’s met een verbrandingsmotor.

Een van de redenen dat deze kosten lager uitvallen, is omdat een EV slechts drie bewegende hoofdonderdelen heeft: de motor, omvormer en ingebouwde lader. Vergeleken met auto’s op fossiele brandstoffen worden er dus aanzienlijk minder onderdelen gebruikt, die verslijten en op den duur vervangen moeten worden. Dit resulteert dan ook in minder kosten rondom onderhoud. Elektrische auto’s zijn er echter in diverse soorten en maten, wat ook invloed kan hebben op het benodigde onderhoud en de eventuele reparaties.

Ook het consumentenonderzoek uitgevoerd door Bovag, RAI Vereniging en Multiscope concludeert dat het onderhoud van een elektrische auto doorgaans voordeliger uitpakt dan dat van een normale auto met verbrandingsmotor. Zo betaalden eigenaren van een auto met verbrandingsmotor in 2021 in totaal €548 aan gemiddelde onderhoudskosten. Bij een EV was dit gemiddelde bedrag een stuk lager, namelijk €340. Als we kijken naar de kosten per benodigd onderhoud, gold een bedrag van €193 voor een EV t.o.v €317 voor de auto met verbrandingsmotor. Een waar verschil dus.

onderhoudskosten elektrische auto

De geheime voordelen van elektrisch rijden

Waarom ondernemers nu overstappen

Benieuwd welke ontwikkelingen eraan komen op de elektrische automarkt? En hoe je ervoor zorgt dat je nooit met een lege accu langs de snelweg staat?

Van kostenbesparing tot verduurzamingskans: de voordelen van elektrisch zijn eindeloos. MKB Brandstof vertelt er alles over in hun whitepaper: “Van revolutie naar transitie”

onderhoud elektrische auto

Tot 20 jaar rijplezier

Rijplezier tot 20 jaar, dat is een lange levensduur. Elektrische auto’s hebben zijn daarbij afhankelijk van de gebruiksduur van de accu. Deze gaat normaliter tussen de 10 en 20 jaar mee. Daarnaast werken de meeste automerken zoals Hyundai met een garantieperiode op basis van 8 jaar of 160.000 kilometer. Daarbij is het mogelijk dat eigenaren van een EV een vergoeding krijgen als de oude accu wordt omgewisseld. Al met al is het verstandig om goed voor je accu te zorgen, zodat je geniet van optimaal rijplezier.

Tips voor een lange levensduur

Een aantal tips voor een zo lang mogelijke levensduur van jouw elektrische auto zetten we hieronder op een rij.

  • Houd de lading van de accu tussen de 20 en 80 procent. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je meer gebruik maakt van regeneratief remmen. Dit systeem is namelijk inactief als de batterij 100 procent is opgeladen, om zo overbelasting te voorkomen.
  • Beperk snelladen. Hoewel het veel tijdswinst kan opleveren, is het niet de allerbeste manier van laden voor de accu.
  • De levensduur van jouw elektrische auto wordt ook beter als je de accu niet te vaak helemaal leegrijdt.
  • De accu houdt niet van zowel extreme kou als extreme warmte. Om het toekomstige onderhoud van de elektrische auto te minimaliseren, raden wij aan om de auto in de garage te zetten bij kou en in de schaduw bij warmte. Wanneer de auto aan de laadpaal staat, zal de accu ook op een goede temperatuur blijven, omdat de stroom vanuit het laadpunt hiervoor gebruikt kan worden.
levensduur elektrische auto
levensduur elektrische auto

EV versus ’traditionele’ auto

Er zijn een aantal duidelijke verschillen tussen auto’s op fossiele brandstoffen en de auto van de toekomst: de elektrische auto. Dat geldt ook voor wat betreft onderhoud. Om te beginnen zorgt het regeneratief remsysteem van een EV voor tot wel 50 procent minder onderhoud. Elektrische auto’s bevatten daarnaast minder vloeistoffen die verversing nodig hebben. Dat zijn er namelijk slechts drie: koelvloeistof, remvloeistof en ruitenwisservloeistof.

Check-up points bij onderhoud: elektrische auto’s hebben er weinig

Afhankelijk van het aantal kilometers dat je hebt gereden, is het nodig om je auto te laten controleren door zogeheten servicebeurten. Dit kan door elk jaar of om de twee jaar een afspraak te maken voor onderhoud. Elektrische auto’s moeten gecontroleerd worden op bijvoorbeeld de remvloeistof, remmen, banden, ruitenwissers en het interieurfilter. Dit zijn namelijk de meest voorkomende slijtagedelen.  

Net zoals benzineauto’s moeten ook elektrische auto’s gekeurd worden. Hiervoor gelden dezelfde apk termijnen, dus na het vierde jaar volgt de eerste keuring. Naderhand om de twee jaar en na het achtste levensjaar van de auto, elk jaar.

De eindeloze voordelen van elektrisch

Buiten de lage onderhouds- en gebruikskosten om zijn er nog een aantal voordelen van een elektrische auto, waardoor het zeker de moeite waard is om deze bezit te hebben of aan te schaffen. Zit jij na te denken om over te stappen naar een elektrische auto na het lezen van deze pagina en ben je benieuwd naar de opties?

Veelgestelde vragen over het onderhoud van een elektrische auto

Wat kan ik verwachten qua onderhoudskosten van mijn elektrische auto?

De onderhoudskosten van een elektrische auto kunnen verschillen. Dit kan liggen aan het EV model evenals het persoonlijk verbruik. Echter, gemiddeld genomen, ben je zo’n €340 kwijt aan totale onderhoudskosten op jaarbasis. Per onderhoudsbeurt is dit bedrag €193.

Waarom ligt het ideale oplaad percentage van de accu van een EV tussen de 20 en 80 procent?

Wil je weinig kosten maken aan onderhoud? Elektrische auto’s hebben een accu, waar je de levensduur van kunt optimaliseren door deze tussen de 20 en 80 procent opgeladen te laten zijn. Laat de accu dus zo min mogelijk onder de 20% lading zakken en laad hem geregeld op tot 80 in plaats van 100 procent. Zo kun je tot wel 20 jaar rijplezier ervaren!

Gelden er voor de apk-keuring andere termijnen nu ik een elektrische auto heb?

Nee, dezelfde termijnen gelden voor zoveel een EV als auto met verbrandingsmotor. Dus na het vierde jaar is de eerste keuring, daarna om de twee jaar en als je de auto acht jaar hebt, dien je elk jaar te gaan.

Waarom heeft een elektrische auto minder onderhoudskosten dan een benzineauto?

Simpelweg is dat omdat een elektrische auto maar drie hoofdonderdelen heeft. Dit betekent dus ook minder kosten. Verder maken dit type auto’s gebruik van motoren zonder slijtagegevoelige contactpunten en zijn ze praktisch onderhoudsvrij.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.