Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

De prijs van een tweedehands auto

Een tweedehands auto kopen? Lees hier alles over de kosten van je geplande aankoop.

De richtprijs: tweedehands auto’s zijn er in allerlei soorten en maten.

Een occasion kopen is een slimme en duurzame keuze wanneer je op zoek bent naar een auto. Maar aan welke prijs voor een tweedehands auto moet je denken? De tweedehands auto prijs ligt relatief lager en het is beter voor het milieu! Bij het kopen van een tweedehands auto is het belangrijk dat je voor jezelf een budget hebt vastgesteld. Zo kun je een gerichte zoektocht beginnen. Vergeet dan ook niet om kosten die bij gebruik van de auto komen kijken zoals onderhoud, verzekeringen, belastingen en afschrijvingen mee te nemen in je budget. Denk dus goed na over deze aspecten en stel op basis hiervan een budget op, dit zal je zoektocht een stuk gemakkelijker maken!

De gemiddelde prijs van een 2e hands auto

De prijs: 2e hands auto’s kunnen erg variëren in kostprijs. Dit is onder andere gebaseerd op het bouwjaar van de auto, het merk en de kilometerstand van de tweedehands auto. De prijzen van 2e hands auto’s zijn de afgelopen jaren veel gestegen. De gemiddelde occasion had in juli 2022 een prijs van ongeveer 23.531 euro. Dit is een forse stijging van ongeveer 32% ten opzichte van 2020.

Waarom ligt de prijs van tweedehands auto’s zo hoog?

Wat is op het moment de 2e hands auto prijs en is een tweedehands auto duur? De tweedehands auto prijzen zijn de afgelopen jaren behoorlijk gestegen en het aantal occasions op de markt is gedaald. Deze veranderingen in de prijzen van 2e hands auto’s komen door een combinatie van verschillende redenen.

tweedehands auto duurder

De grootste reden is de coronacrisis van 2020. Door de sluiting van vele fabrieken in zowel China als Europa moesten veel productielijnen stilgelegd worden, waardoor er een stuk minder auto’s geleverd werden. Daarnaast bleven ook de vele huurauto’s bij vliegvelden staan, huurauto’s werden na een aantal jaar verwisseld met een nieuwe lading auto’s. Doordat huurauto’s niet gebruikt werden kwamen er een stuk minder tweedehands auto’s in omloop. Ook het openbaar vervoer heeft langere tijd stilgelegen, wat tot veel vraag naar occasions leidde.

Daarnaast heeft de oorlog in Oekraïne ook effect gehad op het stijgen van de prijzen. Doordat maar liefst 7% van de productie van kabelbomen in Oekraïne plaatsvindt, kwamen veel leveranciers in de problemen met toeleveringen. Kabelbomen zorgen ervoor dat kabels gegroepeerd en geleid worden in het elektrische systeem van een auto en zijn essentieel bij de productie van auto’s. Doordat de levering van nieuwe auto’s verminderde steeg de vraag naar tweedehands auto’s en zo dus ook de prijs van tweedehands auto’s. Dit zijn echter nog maar een paar redenen voor de stijging in de gemiddelde prijs van tweedehands auto’s.

Blijft een tweedehands auto duurder worden?

In juli 2022 is de prijs van een occasion voor het eerst sinds de coronacrisis gedaald. In de zomermaanden geeft men meer geld uit aan vakanties en dalen de autoprijzen. De afgelopen twee jaar is dit door de coronacrisis niet gebeurd. Of de prijzen blijven dalen, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Zo komt er langzaamaan een herstel in de achter gelopen productie van auto’s. Op dit moment is de vraag echter nog steeds groter dan het aanbod.

Wanneer is het beste moment om een tweedehands auto aan te schaffen?

De aanschaf van een tweedehands auto kun je goed plannen om zo toch de beste prijs mee te pakken! Over het algemeen is september een slimme maand voor een aankoop. Doordat er op dat moment veel nieuwe auto’s op de markt komen, zullen er ook meer occasion beschikbaar worden. Hierdoor zal de tweedehands auto prijs lager worden. Ook wanneer er een nieuw model op de markt komt, zullen autodealers het oude model langzaam kwijt willen. Dit is dus een goed moment voor de aanschaf van het oude model.

Aan het einde van elk kwartaal (vooral december en juni) kun je het beste even langs de autodealer. Op die momenten zijn de handelaren namelijk bezig met het inventariseren van de voorraden. Wanneer je voor jezelf al een model in gedachten had, kun je even nadenken over de periode van aanschaf. Een duidelijk en wellicht voor de hand liggend voorbeeld: een cabrio zal in de winter een stuk goedkoper zijn dan in de zomer.

Gebruik onze buying guide om de beste tweedehands auto te vinden!

prijs tweedehands auto

Landen waar de kosten van een tweedehands auto het hoogst zijn

Ondanks de prijsstijgingen in het afgelopen jaar en de schaarste van occasions, staat Nederland niet op de eerste plek als het gaat om hoogste tweedehands auto prijzen. Met een gemiddelde prijs van 23.531 euro staat Nederland op de vijfde plek binnen Europa. Bovenaan de lijst staat Frankrijk, waar de gemiddelde tweedehands auto prijs op 27.716 euro ligt, ook wordt daar de tweedehands auto nog steeds duurder. Sinds de zomer van 2022 is de prijs van een tweedehands auto in Nederland enigszins aan het dalen. Dit komt mede door de zomermaanden waarin een daling in prijs gewoonlijk is, maar of deze daling gaat aanhouden is nog niet zeker. Ook de vraag naar nieuwe en tweedehands auto’s blijft dalen terwijl onder andere het chiptekort ingehaald wordt. Sinds kort daalt in Europa de gemiddelde prijs van 2e hands auto’s alleen in Duitsland en Nederland. In andere Europese landen stijgt de prijs van een tweedehands auto.

Aan welke richtprijs voor een 2e hands auto kun je denken?

Wil je een tweedehands auto kopen? De prijs is dan natuurlijk een erg belangrijke factor in je zoektocht. Op dit moment kan de gemiddelde richtprijs van een 2e hands auto variëren van 23.000 tot 50.000 euro. Met deze hoge getallen komt de prijs van een tweedehands auto al dichtbij de prijs van een nieuw model, de gemiddelde prijs van een tweedehands auto is hedendaags ongeveer 50% van een nieuwe auto.

prijs tweedehands auto

Wat zijn de kosten van het gebruik van een (tweedehands) auto?

Een tweedehands auto kopen? Kosten die je in acht moet nemen voor de aanschaf vind je hier! De kosten van een tweedehands auto verschillen heel erg per auto en zijn afhankelijk van veel verschillende factoren. Bij een tweedehands auto heb je te maken met kosten als aanschaf, afschrijving en onderhoud. Ook dit verschilt natuurlijk erg per auto. Grotere auto’s en luxere merken zullen duurder zijn in kosten dan kleine zuinige auto’s. Kijkend naar factoren als brandstof, belasting en verzekeringen ben je al snel 250 tot 400 euro per maand kwijt aan je auto. Er zijn veel sites waar je kunt berekenen hoeveel jouw tweedehands auto maandelijks zal gaan kosten.

Nu online te bestellen op Auto.nl

Mazda MX-30

Deze Mazda MX-30 E-Skyactiv 143 First Edition is de perfecte elektrische auto voor als je op zoek bent naar onderscheidend elektrisch vermogen.
 
Hij is veilig en uitgebreid en zorgt ervoor dat je altijd comfortabel op je plek van bestemming aankomt.

Peugeot e-2008

Een volledig elektrische auto van Peugeot is niet zomaar een auto, het is een hele ervaring.
 
Deze auto wordt aangedreven door een krachtige motor, hij is voorzien van 16 inch lichtmetalen velgen, en door de connected drive services heb jij al je apps altijd bij de hand.

Toyota C-HR

Voor wie regelmatig langere afstanden wil afleggen zonder afhankelijk te zijn van laadpalen, is het goed om een hybride auto te overwegen.
 
Deze Toyota C-HR 1.8 Hybrid is comfortabel en tegelijkertijd zuinig met brandstof.

Volkswagen e-Up!

Volkswagen was een van de pioniers in de markt voor elektrische stadsauto’s door de lancering van de e-Up in 2013.

De e-Up is een interessante optie, want het is gewoon de bekende Volkswagen Up, maar dan elektrisch aangedreven.

Veelgestelde vragen over de ontwikkeling en prijs van een tweedehands auto

Waarom zijn tweedehands auto’s zo duur?

Op dit moment zijn de prijzen van tweedehands auto’s relatief hoog. Dit heeft meerdere oorzaken. De grootste reden hiervoor is de coronacrisis: de productie van onderdelen en chips lag hierdoor veelal plat, waardoor er minder auto’s beschikbaar kwamen. Daarnaast steeg de vraag naar auto’s door stillegging van en angst voor het openbaar vervoer. Aansluitend op deze achterstand kwam de oorlog in Oekraïne, waardoor de productie van bepaalde onderdelen bleef achterlopen.

Hoeveel kost een tweedehands auto?

De prijzen van auto’s zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Maar wat kost een tweedehands auto op dit moment? Autoverkoop platform AutoScout24 stelt dat de gemiddelde prijs van een tweedehands auto eind juli 2022 23.531 euro bedroeg. Dit bedrag is met 277 euro gedaald ten opzichte van de maand juni, waarin je voor een tweedehands auto gemiddeld 23.808 euro betaalde.

Wat kost een tweedehands elektrische auto?

De kosten van een tweedehands elektrische auto zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld de levensduur van de batterij. Hoe snel de degradatie van de batterij gaat, hangt af van het soort elektrische auto en het gebruik van de auto. Wanneer de auto normaal gebruikt wordt, is een afname van 2 tot 2,5% per jaar normaal.

Hoe duur is een tweedehands auto?

Wanneer je eraan denkt om een tweedehands auto aan te schaffen, is het belangrijk om een aantal aspecten in acht te nemen, zoals natuurlijk: “Wat kost een 2e hands auto eigenlijk?” Momenteel liggen de prijzen van tweedehands auto’s relatief hoog, wat grotendeels komt door achterstanden in productie na de coronacrisis. De prijzen zijn echter langzaam aan het dalen. Of deze daling aan zal houden is nog niet zeker.

Wat kost een goede tweedehands auto?

De prijzen in tweedehands auto’s zijn erg verschillend. De prijs voor grotere auto’s en duurdere merken ligt uiteraard hoger dan die van kleine auto’s of minder bekende merken. Ook het moment waarop je een auto aanschaft, zorgt voor een verschil in de prijs.

Waarom zijn 2e hands auto’s zo duur?

Tweedehands auto’s zijn op het moment erg gewild. In de jaren 2020 en 2021 wilden steeds meer mensen een auto aanschaffen, mede door de coronapandemie. Ook lagen veel producties stil waardoor minder nieuwe auto’s geleverd werden. De stijging in vraag en de daling in aanbod hebben de prijzen erg omhoog gedreven.

Wat kost een 2e hands auto per maand?

De kosten van een 2e hands auto per maand zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo moet je voor aanschaf van een auto goed kijken naar de prijzen van verzekeringen, belastingen en afschrijvingen. Het is handig om deze zaken mee te nemen in je budget!

Is een gebruikte auto meer waard?

De auto’s die de afgelopen jaren geproduceerd zijn, gaan steeds langer mee. Dit betekent dat je auto ten opzichte van een aantal jaar geleden zijn waarde langer behoudt. Ook door de stijging in autoprijzen kun je op dit moment meer geld krijgen wanneer je je auto inlevert.

De prijs en populariteit van tweedehands auto’s

Inzicht in de marktcijfers van occasions.

2.008.222

Zoveel occasions zijn er van eigenaar gewisseld in 2021.

1.333.971

Verkoop van gebruikte auto’s door autobedrijven aan particulieren in 2021

1.205.000

Totale leasewagenpark van 2021

54%

Aandeel van elektrische auto’s op de leasemarkt.

Benieuwd naar de actuele prijzen?

Op auto.nl vind je altijd een goede tweedehands auto voor een fijne prijs.

Vind jouw occasion

Gemakkelijk online tweedehands auto’s vergelijken én kopen: je doet het bij auto.nl. Dankzij het ruime aanbod en scherpe prijzen, vind je altijd wel een occasion die aan jouw wensen voldoet. Bestel ‘m vanaf je bank en de auto wordt gratis en rijklaar bij je thuis bezorgd. Welke kies jij?