Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Checklist: auto kopen

Overweeg je een tweedehands auto aan te schaffen? Dan komt hier aardig wat bij kijken. Om je te helpen bij je zoektocht, hebben we een tweedehands auto kopen checklist samengesteld. Zo weet je waar je op moet letten, welke stappen je moet nemen én waar je een geschikte tweedehands auto koopt. Lees snel verder kom alles te weten over het aankoopproces!

Een tweedehands auto kopen: wat regelen en waarop letten?

Een tweedehands occasion kopen biedt verschillende voordelen. Je profiteert van een lagere prijs, maar kunt wel in de nieuwste modellen rijden. Net als bij het kopen van een nieuwe auto komen er bij de aankoop van een tweedehands auto verschillende zaken om de hoek kijken. Denk bijvoorbeeld aan het bepalen van je budget, het regelen van verzekeringen en het overzetten van eigenaarschap. Om niets over het hoofd te zien en een goede keuze te kunnen maken, nemen we je mee langs de belangrijke stappen in het proces. Met onze checklist auto kopen kan er weinig misgaan!

Waar kun je een tweedehands auto kopen?

Er zijn verschillende aanbieders van tweedehands occasions, zowel on- als offline. De bekendste plekken zijn:

1. Een particulier: via online marktplaatsen kun je eenvoudig een groot aanbod tweedehands auto’s vinden, die worden aangeboden door particulieren. De prijzen liggen hier doorgaans lager, maar je loopt bij een tweedehands auto kopen van een particulier meer risico op het tegenkomen van onontdekte beschadigingen of achterstallig onderhoud.
2. Garagebedrijven: Ook bij garagebedrijven kun je terecht voor een ruimte keuze uit tweedehands auto’s. De prijs die je voor een auto betaalt, ligt hier meestal iets hoger, maar je profiteert vaak wel van kortingen op onderhoudsbeurten en garantie op je nieuwe auto.
3. Online platforms: Online vind je een groeiend aanbod van bedrijven die tweedehands auto’s aanbieden. Het voordeel hiervan is dat je direct een overzicht hebt van de opties in jouw budgetrange. Let er wel op dat de aanbieder betrouwbaar is wanneer je kiest voor deze optie.

checklist auto kopen

Tweedehands auto kopen: stappenplan

Zodra je een betrouwbare aanbieder hebt gevonden, is het tijd om je te oriënteren op de mogelijkheden. Voor welk model ga je? Wat is je budget? En wat moet je regelen voordat de auto op jouw naam staat? Bekijk snel de checklist ‘auto kopen’ voor het antwoord op deze vragen!

1. Oriënteren op de mogelijkheden

Zodra je hebt besloten waar je de aankoop van je tweedehands auto wilt doen, is de volgende stap het oriënteren op de mogelijkheden. Begin met je af te vragen aan welke vereisten jouw auto moet voldoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal gereden kilometers, het soort auto en de brandstof. Wil je elektrisch, hybride, diesel of benzine kopen? Denk ook na over de manier waarop je de auto wilt gaan gebruiken.

auto kopen checklist
tweedehands auto kopen checklist

2. De auto inspecteren

Heb je een auto gezien die perfect in het plaatje past? Dan is het belangrijk om te controleren of de auto in een goede staat verkeert. Je kunt zelf de carrosserie, de buitenkant, het reservewiel en het interieur controleren. Voor het controleren van de motor kun je soms het best een expert inschakelen. Deze kan ook moeilijk vindbare gebreken opsporen.

In Nederland heeft de verkoper een mededelingsplicht en de koper een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat de verkoper jou als koper op de hoogte moet stellen van eventuele gebreken. Als koper moet je de auto zelf onderzoeken en moeite doen om mogelijke gebreken op te sporen. Wil je graag zeker weten dat je auto helemaal in orde is? Overweeg dan een onafhankelijke expert in te huren voor het uitvoeren van een aankoopkeuring. Zo heb je ook direct aan je onderzoeksplicht voldaan.

3. De proefrit

Tijdens een proefrit heb je de kans om je potentiële nieuwe auto op verschillende fronten te bekijken. Hoewel het natuurlijk belangrijk is dat de auto prettig rijdt, is het ook goed om tijdens het rijden te letten op mogelijke gebreken. Ga bijvoorbeeld na of er geen waarschuwingslampjes gaan branden, en bekijk of het toerental niet te hoog is bij de snelheid. Test ook het remmen en schakelen goed: dat zijn immers essentiële onderdelen van de auto.

checklist tweedehands auto kopen
tweedehands auto kopen checklist

4. De prijs en garantie

Wanneer je over gaat tot prijsonderhandelingen, is het goed om ook hier op een aantal extra aspecten te letten. Koop je de auto bij een dealer? Informeer dan bijvoorbeeld goed naar zaken als garantie en eventuele kortingen op onderhoud. Bekijk ook wanneer de laatste apk-keuring geweest is. Wellicht kun je deze bij de aanschafprijs in laten uitvoeren. Als je gaat voor een tweedehands auto kopen van particulier, is het verstandig om te vragen welke typen banden de eigenaar heeft. Bespreek wat dit doet met de prijs die je overeenkomt.

5. De overdracht

Ben je met de verkoper een prijs overeengekomen? Gefeliciteerd! Dan rest je alleen nog de laatste stap: de tenaamstelling van de auto regelen. Voordat je de weg op kunt met je nieuwe auto moeten er eerst een aantal zaken geregeld worden. Zie daarvoor ook de checklist auto kopen hieronder. De belangrijkste punten hierbij zijn: het kenteken overschrijven, een WA-verzekering afsluiten, een apk-goedkeuring regelen en het betalen van de motorrijtuigenbelasting. Zodra deze zaken zijn afgerond, kun je officieel de weg op.

tweedehands auto kopen checklist

Checklist: auto kopen

Controleer of je alles hebt geregeld voor de aankoop van jouw occasion, met onze checklist auto kopen.

Inspectie

– Autopapieren
– Onderzoeksplicht
– Kilometerstand
– Vorige eigenaren
– Onderhoudsgeschiedenis

Proefrit

– De staat van het interieur
– Waarschuwingslampjes
– Starten en stoppen
– Verschillende wegen en terreinen

Overdracht

– Passende prijs
– Recht op garantie
– APK
– Motorrijtuigenbelasting
– Kentekenoverschrijving
– WA-verzekering

Meer advies over veilig een tweedehands auto kopen?

Ontdek waar je op moet letten en welke merken bekend staan om hun betrouwbaarheid.

Veelgestelde vragen over een occasion kopen

Een tweedehands auto kopen: wat te regelen?

Zodra je een tweedehands auto gaat kopen, zijn er vier belangrijke zaken die je moet regelen. Allereerst moet je het kenteken overschrijven en een WA-verzekering afsluiten. Vervolgens moet je een APK-goedkeuring regelen voor de auto. Zodra dit is gebeurd, begin je met motorrijtuigenbelasting betalen. Nu ben je klaar om veilig de weg op te gaan!

Een auto kopen: wat moet je meenemen?

Bij de aankoop van een tweedehands auto moet je er rekening mee houden dat je deze meestal niet direct mee kunt nemen. Voordat je weg kunt rijden in je nieuwe auto moeten namelijk eerst de tenaamstelling en verzekeringen zijn geregeld. Om het proces te versnellen, zorg je ervoor dat je verzekering tijdig afsluit. Daarnaast moet je altijd een legitimatiebewijs bij je hebben wanneer je een auto gaat kopen.

Hoe koop je een tweedehands auto?

Een tweedehands auto kopen, lijkt misschien ingewikkeld, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Oriënteer je goed op de mogelijkheden en kijk bij verschillende aanbieders naar het aanbod. Heb je een goede optie gevonden? Plan dan een proefrit in en controleer de staat van de auto. Bij twijfel kun je altijd een onafhankelijke partij inschakelen die een aankoopkeuring doet. Zo voorkom je een vervelende miskoop.

Een tweedehands auto kopen: hoe werkt het?

Als je een tweedehands auto besluit te kopen, is het belangrijk om je eerst goed af te vragen wat je eisen en je budget zijn. Gewapend met deze informatie kun je op zoek gaan naar de juiste auto. Hiervoor kun je kijken bij autozaken, maar ook bij online dealers. Zodra je een geschikt model hebt gevonden, kun je een proefrit plannen. Na de proefrit is het belangrijk om de auto goed te controleren op beschadigingen en gebreken. Hiermee voorkom je dat je een miskoop doet.

Welke documenten heb je nodig bij de aankoop van een tweedehands auto?

Bij de aankoop van een 2e hands auto heb je als koper je legitimatiebewijs nodig. Koop je de auto van een particulier? Dan moet de verkoper het volledige kentekenbewijs meenemen.

Hoe moet je een tweedehands auto betalen?

In veel gevallen wordt een tweedehands auto contant betaald. Kies je voor deze optie? Zorg er dan voor dat de overdracht plaats vindt op een openbare locatie en neem wanneer mogelijk een bekende mee. Het is ook mogelijk om de betaling te verrichten via een aanbetaling of een overdracht via een rekeningnummer. Let er hierbij goed op dat de auto pas in je bezit is wanneer je de autopapieren en sleutels hebt ontvangen, en de auto officieel op je naam is gezet.

Vind je onderhandelen spannend?

Wij snappen je. Praten met een door de wol geverfde verkoper in een overvolle hal met occasions is niet ieders ding. De makkelijke oplossing is door de tweedehands elektrische, hybride of benzinewagen online te kopen. Hierdoor krijg je precies wat je ziet voor de laagst mogelijke prijs.

Klaar voor jouw nieuwe occasion?

Kies uit het ruime aanbod op auto.nl en vind een tweedehands auto die bij jou past. Hier vind je enkel occasions van de beste kwaliteit, die een grondige check hebben doorstaan. Bovendien kun je dankzij de verschillende filters jouw criteria doorvoeren en de auto’s vergelijken die aan jouw wensen voldoen. Gevonden? Koop je auto veilig online en hij wordt binnen no-time rijklaar voor je deur afgeleverd. Vervolgens kun je nog 14 dagen nadenken of je de auto definitief wilt houden en profiteer je van BOVAG-garantie.