Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Een zuinige auto kopen? Dit zijn de beste opties!

Jij wilt tweedehands een zuinige auto kopen. Het helpt je om geld te besparen en het heeft milieuvoordelen. Een win-win situatie dus! Maar wat zijn zuinige tweedehands auto’s? En welke modellen zijn dan de beste opties? Wij leggen het uit.

Zuinige modellen op Auto.nl

Peugeot e-208

Comfortabel en efficiënt op weg? Dat doe je met een tweedehands Peugeot e-208. Klein, maar o zo fijn (voor je portemonnee).

Toyota Yaris Hybride

De Yaris in hybride variant brengt je zuinig van A naar B. In deze betrouwbare auto heeft bovendien een leuk sportief uiterlijk!

Volkswagen Up!

De populaire Up is een heerlijke kleine auto. Kan rijden met amper 5 liter benzine per kilometer, maar is er ook in elektrische variant!

Mazda 2

Ook de iets ruimere Mazda 2 is staat bekend als zuinige auto. Kies uit hybride of benzine en profiteer van voordelige kilometers!

Wat is een zuinige tweedehands auto? 

Jij wilt graag een tweedehands auto kopen, maar je wilt wel graag een zuinige auto. Misschien is de voornaamste reden wel het kostenplaatje, of misschien zijn dit voor jou de toenemende zorgen over het milieu. Maar wanneer is een voertuig een zuinige auto? Om dit te bepalen, wordt er gewerkt met een energielabel. Het energielabel van auto’s gaat van A tot en met G. Zuinige auto’s hebben energielabel A of B. Deze auto’s verbruiken ongeveer 20% minder brandstof dan andere auto’s van hetzelfde type. Bij de invoering van het energielabel is ervoor gekozen om de relatieve zuinigheid te tonen. Dit betekent dat je binnen elke grootteklasse kunt vergelijken welke auto’s zuinig zijn. Zo kun je eenvoudig het verbruik van dezelfde type auto’s met ongeveer dezelfde afmetingen vergelijken.

zuinige auto kopen

Het energielabel van auto’s van A tot met G

EnergielabelRelatieve zuinigheid
AMinstens 20% zuiniger
B10% – 20% zuiniger
C0% – 10% zuiniger
D10% – 20% minder zuinig
E20% – 30% minder zuinig
FMeer dan 30% minder zuinig

Vergelijken via WLTP

Er moet wel een eerlijke vergelijking zijn. Daarom is de WLTP in het leven geroepen. WLTP staat voor Worldwide Harmonized Light Duty. Het is een wereldwijde testmethode voor het vaststellen van het brandstofverbruik. De methode houdt rekening met de omstandigheden uit de dagelijkse praktijk. De werkelijke rijgegevens van automobilisten worden gebruikt om energielabels voor auto’s zo goed mogelijk vast te stellen.

Zuinige tweedehands auto’s: welke opties zijn er?

Als je een zuinige auto wilt kopen, uit welke tweedehands auto’s heb je dan veel keuze? Laten we voorop stellen dat de norm van het energielabel in de praktijk altijd kan afwijken. Het brandstofverbruik ligt natuurlijk ook aan je rijstijl en het gebruik van de accessoires zoals de airco en de bandenspanning. Desondanks is een zuinige tweedehands auto kopen zeker mogelijk. Je kunt als eerste stap het beste een lijstje maken met de verschillende tweedehands opties. Als je naar beneden scrolt, helpen we je daar al bij. Bepaal vervolgens of je een compacte auto wilt of juist een vijfdeurs met meer ruimte zoekt. En heb je al eens nagedacht over een hybride auto of ga je voor een benzine of diesel wagen? Er worden verschillende soorten zuinige tweedehands auto’s aangeboden. Zet al je eisen op papier en vervolgens kun je makkelijker een keuze maken uit de verschillende opties.

zuinige auto kopen
zuinige auto kopen

Een zuinige auto kopen: diesel of benzine?

Een goedkope zuinige tweedehands auto kopen, dat willen steeds meer mensen, zeker als je kijkt naar de huidige prijzen die je betaalt voor benzine en diesel! Ondanks de hoge brandstofprijzen kun je een zuinige goedkope auto kopen. Maar is een tweedehands dieselauto nou goedkoper of heb je ook voordelige benzineauto’s? Een dieselauto is in de praktijk een stuk zuiniger en deze rijdt ook op goedkopere brandstof, maar de wegenbelasting is daarentegen wel veel hoger. Er zijn tegenwoordig ook zogenoemde milieuzones in steden, waardoor je met een diesel niet meer overal kunt rijden. Voor zowel een benzine- als een dieselauto valt iets te zeggen. Ga voor jezelf na welke optie het beste bij jou past.

Een zuinige auto kopen: wat zijn de elektrische opties?

Tegenwoordig worden er steeds meer hybride en elektrische occasions aangeboden. Hybride auto’s en vooral plug-in hybrides verbruiken weinig benzine of diesel. Volledig elektrische auto’s zijn nog in kleinere aantallen beschikbaar op de tweedehands markt. Elektrische en hybride auto’s krijgen met het huidige beoordelingssysteem vaak het energielabel A. Het onderling vergelijken van elektrische en hybride auto’s aan de hand van het energielabel is dus lastig. De aanschafprijs van deze occasions ligt vaak wel een stuk hoger dan die van een diesel- of benzineauto. Je kunt voor jezelf nagaan welk bedrag je hieraan wilt uitgeven. Onderaan de pagina staan verschillende voorbeelden van goede hybride occasions.

zuinige tweedehands auto kopen

Kleine zuinige 2e hands auto’s

Als je graag een compacte zuinige auto wilt kopen, dan is er ook op de occasionmarkt een divers aanbod. We zetten een paar goede opties voor een zuinige kleine auto kopen op een rij. De Toyota Yaris Hybride en de Renault Clio Hybride zijn beiden compacte hybride auto’s die het energielabel A hebben. Deze modellen staan er om bekend dat ze zeer zuinig zijn. Met een liter benzine kun je namelijk wel zo’n 22 kilometer rijden. Net als de Toyota Yaris is de Renault Clio een zelfladende hybride. De auto hergebruikt veel remenergie om zo zuinig mogelijk te rijden.

Wil je geen hybride zuinige auto kopen? Dan zijn de Kia Picanto en de Citroen C1 betrouwbare en zuinige 2de hands auto’s op benzine. Beide rijden zuinig en hebben een degelijke uitrusting. Je hoort er nauwelijks klachten over en zult met een beetje geluk weinig onderhoud hebben.

Een middelgrote zuinige auto kopen

Op de occasionmarkt zijn er ook genoeg middelgrote auto’s te vinden als je zuinige tweedehands auto zoekt. Er zijn drie auto’s die eruit springen.
– De Toyota Prius is een hybride auto met een gunstig verbruik: 1 op 20. De Prius is een ‘full hybrid’ auto en trekt elektrisch op. Deze goedkope zuinige tweedehands auto staat erom bekend zeer betrouwbaar te zijn, ook bij hoge kilometerstanden.
– De Honda Insight is een ‘mild hybrid’. Dat betekent dat de elektromotor assisteert, maar de auto wordt niet zelfstandig aangedreven. Het is een ruime, vrijwel probleemloze auto die een verbruik van 1 op 18 heeft.
– De Volkswagen Golf (2008-2012) zie je ook nog veel terugkomen bij het zoeken naar een zuinige tweedehands auto. Deze auto’s hebben een dieselmotor en rijden ook erg zuinig. Ze hebben een gemiddeld verbruik van 1 op 20. Het nadeel is dat je tegenwoordig te maken hebt met milieuzones in steden en dat de wegenbelasting voor dieselauto’s ook hoger ligt.

goedkope zuinige tweedehands auto

10x een zuinige auto kopen

Er is genoeg aanbod om een goedkope zuinige tweedehands te kopen. Wij hebben een top 10 gemaakt zodat je een goed overzicht hebt van alle auto’s die écht zuinig rijden.

1. Toyota Prius Hybride
De Toyota Prius is een ruime auto met een verbruik van 1 op 20. Ondanks het lage verbruik beschikt de Prius toch over 122 pk. Dit is een goede optie als je een zuinige tweedehands auto wilt kopen die ook nog heel betrouwbaar is.

2. Honda Jazz Hybride 
De comfortabele Honda Jazz Hybride hoort ook in dit lijstje thuis. Deze auto heeft een laag verbruik van 1 op 19,2. Dit is een ‘full hybrid’ auto waardoor hij kan draaien op stille elektrische kracht. Dat is bijvoorbeeld met een milde hybride niet mogelijk. 

3. Suzuki Celerio
De Suzuki Celerio bolide rijdt 1 op 21,7 en staat daardoor zeker in het rijtje van de zuinigste auto’s. Wil je een kleine zuinige auto kopen? Dan kun je genoeg aanbod vinden, deze betrouwbare auto’s gaan vaak nog een tijd mee. 

4. Toyota Yaris Hybride
De Yaris is de tweede Toyota in deze lijst. Het is een compacte auto die erg populair is in Nederland. Deze auto rijdt deels elektrisch en is erg zuinig in zijn verbruik. Je hoeft de accu van de Toyota Yaris niet extra op te laden. De hybride Toyota Yaris is een goede optie bij een compacte tweedehands zuinige auto kopen. 

5. Renault Clio Hybride
De hybride Renault Clio kom je ook veel tegen op de occasionmarkt. Deze compacte auto is verrassend comfortabel, maar is daarnaast ook zuinig in gebruik. De Clio hybride heeft een 140 pk sterke motor en is een zelfladende hybride. 

6. Citroen C1
De Citroen C1 kun je vaak tegen een voordelige prijs aanschaffen. De zuinige tweedehands benzineauto is compact en heeft een verbruik van 1 op 19,1.

7. Kia Picanto
De Kia Picanto is ook een voordelige optie als je zoekt naar: een zuinige auto kopen, maar dan met een benzinemotor. Het is een kleine stadsauto die je veel tegenkomt op de occasionmarkt. Dit model  is een goede optie als je kiest voor een benzineauto die zuinig in gebruik is. 

8. Kia Niro Hybride
De Kia Niro is een ruime auto die zuinig rijdt. Deze hybride auto haalt een verbruik van 1 op 19,6. Daarnaast hebben deze auto’s 134 pk, waardoor deze auto zeer geschikt is voor langere afstanden. 

9. Honda Insight Hybride
De Honda Insight is een ‘mild hybrid’. Dat betekent dat de elektromotor assisteert, maar de auto wordt niet zelfstandig aangedreven. Het is een ruime auto die maar een verbruik van 1 op 18 heeft. Een voordelige keuze!

10. Daihatsu Cuore
De Daihatsu Cuore wordt niet meer geleverd in Nederland, maar er zijn nog veel tweedehands auto’s verkrijgbaar op de occasionmarkt. De combinatie van de lage aanschafprijs en de zuinige motor zorgt ervoor dat dit ook een aantrekkelijke optie is!

Veelgestelde vragen over een zuinige auto kopen

Welke tweedehands auto is zuinig?

Er zijn meerdere opties bij een zuinige auto kopen op de occasionmarkt. Je kunt kiezen voor een hybride, benzine of diesel auto. Daarnaast moet je nagaan of je voor een grote of een compacte zuinige tweedehands auto kiest. De combinatie van het verbruik en de aanschafwaarde zorgen ervoor dat sommige auto’s in jouw situatie extra voordelige keuzes zijn.

De beste auto tweedehands kopen

Inzicht in de marktcijfers van verkoop en lease

2.008.222

Zoveel occasions zijn er van eigenaar gewisseld in 2021.

1.333.971

Verkoop van gebruikte auto’s door autobedrijven aan particulieren in 2021

1.205.000

Totale leasewagenpark van 2021

54%

Aandeel van elektrische auto’s op de leasemarkt.

Vind jouw zuinige occasion

Klaar om een zuinige auto te kopen? Bij auto.nl vind je diverse tweedehands modellen, in allerlei soorten en maten. Vergelijk het aanbod eenvoudig vanaf de bank en koop je auto online. Vervolgens profiteer je van een levertijd binnen 5 werktijden én heb je nog 14 dagen bedenktijd. Zo kun je je nieuwe zuinige auto ook even proberen en controleren of het echt is wat je zoekt. Is dat niet het geval? Dan wordt je auto gewoon weer opgehaald. Benieuwd of er iets bij zit voor jou?