Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Een ex-leaseauto kopen: alles wat je moet weten

Overweeg jij een tweedehands leaseauto kopen, dan zijn er verschillende zaken waar je op moet letten.

Nu online te bestellen op Auto.nl

Toyota Yaris

Compact, betrouwbaar en voordelig: een Toyota Yaris. Ga voor hybride of benzine en vind de auto die het beste bij jou past.

Peugeot 2008

Een SUV van formaat, dat is de Peugeot 2008. Rijd ‘m elektrisch of op benzine, wat jij wilt. Je bent hoe dan ook een opvallende verschijning.

Toyota C-HR

Wees stijlvol onderweg in een mooie A-klasse. Geniet van het hoogste comfort en rijd toch compact.

Kia Niro

Ruim, overzichtelijk, zuinig en betaalbaar. Of je nu een elektrische of een hybride auto zoekt: bij de Kia Niro ben je aan het juiste adres.

Wat is een ex-leaseauto?

Ben je momenteel op zoek naar een occasion? Dan is het je waarschijnlijk niet ontgaan dat er steeds vaker een ex-lease auto tussen het aanbod zit. Een ex-leaseauto kopen kan een verleidelijk idee zijn, omdat deze vaak door de eerste eigenaar privé of zakelijk zijn geleased. Dit betekent dat de ex-lease occasion vaak maar zo’n 3 tot 5 jaar oud is voordat deze te koop wordt gezet. Maar is een 2e hands lease auto kopen eigenlijk wel een slim idee? Wat zijn de voordelen van een ex-lease auto kopen, en wat zijn de nadelen? Waar moet je op letten? Deze en meer vragen behandelen wij op deze pagina.

De voordelen van een tweedehands leaseauto kopen 

Een ex-leaseauto kopen heeft meerdere voordelen. Dit begint al bij welke auto’s worden gekozen als leaseauto: veel ex-lease occasions zijn luxer uitgevoerde auto’s dan occasions die je bij een particulier kunt kopen. Zo zijn leaseauto’s vaak voorzien van een zogeheten ‘business uitvoering’ en hebben ze daardoor geregeld extra accessoires zoals stoelverwarming of ingebouwde navigatiesystemen. 

Daarnaast is een ander voordeel het stukje onderhoud. Je kunt ervan uitgaan dat ex-leaseauto’s in hun leaseperiode regelmatig onderhoudsbeurten hebben gehad en dat schades altijd snel gerepareerd zijn door de autodealer. Dit kun je checken in het onderhoudsboekje, dat door autodealers netjes up-to-date wordt gehouden. Dit kan een ander verhaal zijn bij particuliere verkopers, die regelmatig onderhoudsboekjes verwaarlozen en vergeten bij te werken. 

luxe ex-leaseauto kopen
ex-lease auto kopen

Weet waar je aan toe bent

Al met al zorgt dit ervoor dat je al bij een oude leaseauto kopen goed inzicht krijgt in hoe en wanneer de leaseauto is onderhouden. Hierdoor kom je bij een goedkope ex-lease auto kopen niet zomaar voor verrassingen te staan. 

Nog een voordeel aan een gebruikte leaseauto kopen is dat er in een leaseauto vaak langere afstanden worden gereden. Dit is uiteindelijk beter voor de levensduur van de auto dan telkens slechts korte ritjes maken. Veel korte afstanden rijden leidt sneller tot beschadigingen aan bijvoorbeeld de rembanden, dan het afleggen van langere afstanden.

Nadelen van een ex-leaseauto kopen 

Er zijn helaas niet alleen maar voordelen aan een ex-leaseauto kopen. Zo is bij een ex-leaseauto kopen de kans vaak wel groter dat er binnenkort(groot) onderhoud aan komt. Dit omdat een leasebedrijf vaak in de laatste maanden van een leasetermijn geen grote of dure vervangingen zal laten doen, zoals het geval is bij schade aan een distributieriem. 

Zorg er daarom ook bij een ex-leaseauto kopen voor dat je je als koper altijd houdt aan je onderzoeksplicht: vraag aan de autodealer wat voor onderhoud er de komende tijd te verwachten valt. Het is dan ook wijs om hier in je budget rekening mee te houden. Is jouw budget maximaal 9000 euro? Ga dan geen oude leaseauto kopen die precies op dit bedrag zit, maar houd een paar honderd tot duizend euro achter de hand. Dit heb je ook nodig voor zaken als de aanschafbelasting. Zo weet je zeker dat je goed uitkomt. 

Daarnaast zit er bij een ex-leaseauto vaak minder onderhandelingsruimte in de vraagprijs van de auto. Je zult bij een gebruikte leaseauto kopen merken dat autodealers een vaste verkoopprijs hanteren. Bij een reguliere occasion zul je meestal meer speling hebben en kun je vaak onderhandelen over de prijs. Bij een auto kopen uit lease is dit minder het geval.
 

ex-lease auto kopen

Top 5 populaire ex-leaseauto’s 

Ex-leaseauto’s zijn er in allerlei verschillende soorten en maten, zeker sinds private leasen haar opkomst heeft gemaakt. Toch zijn er merken en modellen die populairder zijn dan anderen en dus vaker als ex-leaseauto te koop zullen zijn.

De volgende vijf ex-leaseauto’s zijn de afgelopen jaren populaire leaseauto’s geweest en zijn daarom een goede keus bij een tweedehands leaseauto kopen: 

  • Kia Niro
  • Volkswagen Golf
  • Skoda Octavia
  • Ford Focus 
  • Kia Picanto

Hoe werkt een ex-leaseauto kopen? 


Een tweedehands leaseauto kopen werkt in principe hetzelfde als een reguliere tweedehands auto kopen. Wil jij een specifiek model 2e hands leaseauto kopen? Dan is het wijs om je eerst in te lezen in het automerk en -model. 

Je kunt de huidige waarde van vrijwel elke auto opzoeken in online koerslijsten en zo zien of de autodealer de ex-lease auto voor een redelijke prijs te koop heeft gezet. Daarbij kan het ook slim zijn om online en offline te kijken voor wat voor prijs de auto op andere plekken te koop staat. 

Daarnaast raden wij ook altijd aan om je als potentiële koper te houden aan je onderzoeksplicht. Het is verstandig om de ex-leaseauto altijd fysiek te bezichtigen en ook een proefrit te maken. Stel daarnaast kritische vragen aan de autodealer. Wat voor onderhoud is er geweest en welke kosten komen er in de nabije toekomst aan? 

ex-lease auto kopen

Ben je benieuwd waar je nog meer op moet letten bij een lease occasion kopen? Lees dan vooral eens onze checklist auto kopen door. 

Veelgestelde vragen over een ex-leaseauto kopen

Is een ex-leaseauto kopen verstandig? 

Een lease occasion kopen is een goede keuze, aangezien je een auto koopt die zo’n 3 tot 5 jaar oud is en vaak maar één eigenaar heeft gehad. Bovendien heb je inzicht in het onderhoud en heeft een ex-lease occasion vaak lange ritten gereden, wat beter is voor de levensduur van een auto dan veel kortere afstanden.

Wat zijn de voordelen van een ex-leaseauto kopen? 

Er zijn meerdere voordelen bij een lease occasion kopen. Zo heb je een jonge auto die vaak nog maar één eigenaar heeft gehad en regelmatig onderhoudsbeurten heeft gekregen bij de dealer. Daarbij hebben ex-leaseauto’s vaak luxere accessoires, zoals ingebouwde navigatiesystemen en stoelverwarming. 

Wat zijn de meest populaire ex-leaseauto’s? 

Populaire 2e hands leaseauto’s zijn bijvoorbeeld de Kia Niro, Volkswagen Golf, Skoda Octavia, Ford Focus en Kia Picanto.

Op zoek naar een ex-leaseauto?

Vergelijk het aanbod goede kwaliteit occasions en check of het kenteken van de auto naar jouw keuze een lease verleden heeft.

De prijs en populariteit van tweedehands auto’s

Inzicht in de marktcijfers van occasions.

2.008.222

Zoveel occasions zijn er van eigenaar gewisseld in 2021.

1.333.971

Verkoop van gebruikte auto’s door autobedrijven aan particulieren in 2021

1.205.000

Totale leasewagenpark van 2021

54%

Aandeel van elektrische auto’s op de leasemarkt.

Op zoek naar een occasion van hoge kwaliteit?

Bij auto.nl vind je een divers aanbod van de beste tweedehands voertuigen. De auto’s worden grondig gecheckt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Filter eenvoudig door al je wensen in te vullen en bekijk de occasions die aan jouw wensen voldoen gewoon vanaf je bank. De gekochte auto wordt vervolgens gewoon thuis bezorgd. Rijklaar, met 14 dagen bedenktijd én BOVAG-garantie. Wat wil je nog meer?