Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Snelheden van een speed pedelec

Een speed pedelec staat bekend om zijn snelheid. De meeste speed bikes kunnen snelheden behalen van wel 45 km/h. Hiermee doet het niet onder voor bijvoorbeeld een brommer of scooter. Hoe bepaal je zelf de snelheid van je speed bike en hoe hard mag je precies gaan?

Hoe snel gaat een speed pedelec?

Als we gaan kijken naar de snelheid van een speed pedelec dan ligt het er natuurlijk aan hoe hard je trapt. Als je bijna niet mee trapt dan zul je snelheden halen van 25 km per uur. Ben je daarentegen flink aan het doortrappen? Dan kun je met een speed pedelec snelheden halen van maar liefst 45 km per uur. Als je dit te snel vindt gaan, dan kun je ook eens kijken naar de mogelijkheden van een elektrische fiets. Een elektrische fiets heeft geen kenteken nodig. De snelheid van een e-bike is maximaal 25 km per uur. Een stuk minder dus dan de snelheid van een speed pedelec.

De overheid heeft verschillende termen voor de speed pedelec. Zo noemen ze het vervoersmiddel ook wel een high speed e-bike of een tweewieler met elektrische trapondersteuning. Om een speed pedelec te mogen gebruiken, moet je in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs en minimaal 16 jaar oud zijn. Omdat je met de speed bike hoge snelheden kunt behalen, mag je niet op het fietspad rijden, maar moet je verplicht op de rijbaan rijden.

Accu Elektrische fiets

Wat is het maximum snelheid?

Nu we de snelheden weten, is het ook handig om te weten wat de maximumsnelheid is van een speed pedelec. Hier is een simpel antwoord voor: de maximale snelheid die je met de speed pedelec mag behalen, is 45 km per uur. Uiteraard kan de maximale snelheid ook lager liggen. Zo mag je op sommige wegen bijvoorbeeld maximaal 30 km/h rijden.

Waar rijd je met de speed pedelec?

Is er een bromfietspad? Dan ben je verplicht hier te rijden. Let op: het gebruik van een bromfietspad is verplicht; het gebruik van een fietspad is verboden. Check dus altijd goed de borden.

Binnen de bebouwde kom mag je op het bromfietspad met de speed pedelec maximaal een snelheid van 30 km/h halen. Buiten de bebouwde kom mag je op het bromfietspad 40 km/h fietsen. Is er geen bromfietspad aanwezig? Dan mag je op de openbare weg een maximale snelheid van 45 km/h behalen.

Wil je zelf een speed pedelec of elektrische fatbike aanschaffen?

ONZE PARTNER

Elektrische fiets kopen? Bij Decathlon vind je een uitgebreid assortiment.

Altijd voor een scherpe prijs.

Gemiddelde snelheid vs topsnelheid

Als we gaan kijken naar de gemiddelde snelheid ten opzichte van de topsnelheid, dan zien we hier toch een groot verschil. Over het algemeen fietsen mensen met een speed pedelec rond de 30 km per uur. Als je dit dan vergelijkt met de topsnelheid van 45 km per uur dan zien we een verschil van 15 km per uur. Dit is een behoorlijk verschil.

Dit komt doordat veel mensen met een speed pedelec de fiets niet alleen maar voor de snelheid kopen en alleen maar de maximale snelheid gaan rijden. Veel mensen kopen een speed pedelec door de trapondersteuning die de fiets biedt. Hierdoor hoef je nauwelijks kracht te zetten en ga je vooruit met behulp van de motor.

snelheid

Een speed pedelec opvoeren

Speed pedelecs zijn over het algemeen begrensd op 45 km per uur. Dit is ook terecht, want met zulke hoge snelheden kan het erg gevaarlijk zijn als je ten val komt. Het is dus ook verstandig om bij jezelf na te gaan of je je speed pedelec wel echt wilt opvoeren.

Zodra je een speed pedelec op gaat voeren, wordt je voertuig niet langer gezien als speed pedelec, maar valt deze in de categorie motorfiets. Hiervoor heb je ook meteen een ander rijbewijs nodig, namelijk rijbewijs A. Word je onderweg aangehouden met een opgevoerde speed bike? Dan ben je zowel schuldig aan het opvoeren als aan het rijden met een verkeerd rijbewijs. Als je graag hoge snelheden bereikt, is het dus verstandiger om meteen te kiezen voor een motor.

Ben je er al uit?

Of je nu op zoek bent naar meer informatie over speed pedelecs, of al een e-bike op het oog hebt:
Decathlon helpt je op weg.