Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Regels voor een speed pedelec

Mete de speed pedelec kan je snelheden behalen tot wel 45 kilometer per uur. Daarmee gelden er voor een speed-pedelec dezelfde regels als voor een bromfiets. Als je een speed pedelec hebt gekocht of je bent van plan een speed pedelec te kopen, is het handig om verschillende dingen te weten over de regels die gelden voor speed pedelecs. De regels leggen wij hieronder voor je uit!

Ondersteuning

De speed pedelec is de snellere variant van de elektrische fietsen en ondersteunt tot maximaal 45 km/u. Hierdoor is de speed pedelec perfect voor als je langere afstanden wilt gaan fietsen. De speed pedelec is met name erg populair voor mensen met een leeftijd tussen de 45 en 65 jaar. Ruim twee derde van alle speed pedelecs is in handen van deze leeftijdsgroep.

Vaak zie je dat de speed pedelec wordt gebruikt voor bijvoorbeeld ritjes naar werk. In plaats van de auto, wordt nu de speed pedelec gepakt. Dat bewegen goed is voor je gezondheid, is niet het enige voordeel van het gebruik van de speed pedelec. Ook eventuele parkeerproblemen en files worden vermeden.

best geteste

Ontwikkeling

Vanwege de erg snelle ontwikkeling van de e-bikes, was de wetgeving nog niet alert genoeg en holde erachteraan. Het was vooral bij de speed pedelecs nog onduidelijk welke regels er precies gelden hiervoor. Viel de speed pedelec nou ondre de categorie fietsen of brommer? Maar gelukkig kwam er in 2017 duidelijkheid. De speed pedelec wordt namelijk door de overheid beschouwd als brommer. De wetgeving voor speed pedelecs is dus hetzelfde als die voor bromfietsen. Hierdoor kwamen de regels voor de speed pedelec tot leven. Maar wat houden die regels precies in?

Regels voor gebruik speed pedelec

Ga je met een speed pedelec de weg op? Dan is het belangrijk dat je van tevoren goed weet wat de regels zijn:

 • Minimaal 16 jaar zijn
 • Een bromfietsrijbewijs (type AM) hebben
 • Er geldt een helmplicht. Je bent dus verplicht om een goedgekeurde bromfietshelm of een goedgekeurde speed pedelec helm dragen
 • Een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) hebben
 • Het kentekenbewijs bij u hebben
 • Op het fiets en bromfietspad rijden, of op de rijbaan. Je mag dus niet op het fietspad rijden.

Maximumsnelheid speed pedelec

De speed pedelec is de snellere variant van de e-bike. Ook voor de speed pedelec zijn er maximumsnelheden vastgesteld voor zowel binnen- als buiten de bebouwde kom. Voor een speed pedelec gelden de volgende maximum snelheden:

 • Op de rijbaan 45 km/u
 • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom 40 km/u
 • Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom 30 km/u

Uitrusting die een speed pedelec moet hebben

De meeste speed pedelecs die zijn aangeschaft voor 1 januari 2017, hadden een lichtblauwe snorfietskentenplaat. De eigenaren van de speed pedelecs hebben van het RDW een gele bromfietskentenplaat ontvangen. Sinds 1 juli 2017 hebben alle speed pedelecs de verplichting om een gele bromfietskentenplaat te hebben.

Ben je benieuwd naar de uitrusting die een speed pedelec moet hebben? Een speed pedelec heeft:

 • Een gele bromfietskentekenplaat.
 • Een linker achteruitkijkspiegel
 • Een voertuigidentificatienummer (VIN)
 • Verlichting voor en achter
 • Rode en witte/gele reflectoren

Zelf het gemak ervan van de speed pedelec?

Overige regels

Naast de regels die hierboven staan toegelicht, gelden er ook nog aantal basis regels. Denk bijvoorbeeld aan het niet vasthouden van een elektronisch apparaat tijdens het besturen van een speed pedelec, zoals je smartphone. Het verbod om geen elektronische device vast te houden, geldt niet specifiek voor appen. Ben je in beweging en heb je een elektrisch apparaat in je handen? Dan loop je het risico om een boete van 95 euro te betalen. Je mag wel een smartphone gebruiken als je telefoon in een speciaal daarvoor bestemde houder vast zit.

Tijdens het rijden op de weg met de speed pedelec mag je ook niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of bepaalde medicijnen. Wist je dat de regels voor het rijden onder invloed van alcohol en drugs hetzelfde zijn voor bromfietsers als voor automobilisten? Als je onder invloed de weg op gaat, loop je het risico een geldboete, gevangenisstraf of rijontzegging te krijgen.

Helm dragen

Wanneer je op een speed pedelec fietst, dan voel je de wind langs je oren suizen. Je voelt de wind helaas niet door je haren heen, omdat je verplicht een helm op moet hebben tijdens het fietsen met een speed pedelec. Het is ook wel prettig als je snelheden van maar liefst 45 km/u haalt, dat je hoofd goed beschermd is wanneer je ten val komt. De keuze uit de verschillende helm is wel een stuk groter dan die voor de brommer. Dit komt doordat je de keuze hebt uit goedgekeurde bromfietshelmen en goedgekeurde speed pedelec helmen. De speed pedelec helmen zien er namelijk net iets anders uit dan de helmen die verplicht zijn voor op de brommer. De goedgekeurde speed pedelec helmen zijn te herkennen aan het NTA 8776-keurmerk. Met dit keurmerk weet je zeker dat je slaap, nek en hoofd goed wordt beschermd. Ook als je hogere snelheden bereikt.

Niet fietsen op het fietspad

Vroeger was het heel normaal voor brommers om op het fietspad te rijden. Maar doordat de brommers met de hoge snelheden te gevaarlijk waren voor de fietsers en er veel ongelukken van kwamen, is dit op de schop gegaan. De brommers moesten een nieuwe plek krijgen. Deze nieuwe plek werd de rijbaan van de auto’s.Doordat de regels voor een speed pedelec hetzelfde zijn als voor een brommer moeten ook de speed pedelecs op de rijbaan. Als er dus een fietspad en een rijbaan aanwezig is dan rijd je op de weg. Je rijdt alleen niet op de weg als er ook een bromfietspad aanwezig is. Dit is een speciaal pad voor brommers. Het is dus verboden om met je speed pedelec op het ‘gewone’ fietspad te rijden.