Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Wat kost een speed pedelec?

Met een speed pedelec kun je tot wel 45 kilometer per uur fietsen. De speed pedelec is hiermee voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief voor de brommer of de elektrische fiets. In dit artikel kijken we naar de verschillende prijssegmenten in de markt, en laten we je zien hoeveel je ongeveer kwijt bent wanneer je een speed pedelec aanschaft.

Prijsklassen: hoeveel kost de speed bike?

Het lage segment

Verschillende merken en modellen hebben verschillende kosten. Toch moet je al snel uitgaan van een prijskaartje van € 3.000 of hoger voor een instapmodel. Uiteraard is de prijs zwaar afhankelijk van de kwaliteit en techniek van de speed pedelec. Voor een prijs van €3.000 kan je een Kalkhoff, Batavus of Gazelle kopen. Vaak heb je dan een speed pedelec met een middenmotor en een actieradius van 25-60 kilometer. Deze fietsen zijn voornamelijk geschikt voor recreatief en dagelijks gebruik. 

Het middensegment

Voor een nieuwe speed pedelec in het middensegment tel je meestal tussen de € 3.500 en € 8.000 neer. De motor van modellen in het middensegment is krachtiger en de accu heeft meer capaciteit. Bovendien kunnen deze fietsen zeker tot 45 kilometer per uur komen, wat bij fietsen onder de € 3.500 niet altijd het geval is.

Het hogere segment

Er zijn enkele uitschieters binnen de speed pedelecs. Zo zijn er een paar modellen die eruit pieken met een aanschafprijs die boven de € 8.000 ligt. De meeste speed bikes in dit segment zijn van het merk Stromer. De accucapaciteit ligt van deze speed pedelecs ligt boven de 800 Wh. Hiermee kun je tot wel 200 kilometer fietsen! De motor is bij deze modellen te vinden bij het achterwiel. Deze fietsen zijn dus zeker aan te raden bij grote afstanden. 

Merken in deze prijsklassen

Bij een Speed Pedelec tot de € 5.000 heb je vaak een actieradius tot ongeveer 25-120 kilometer. De accucapaciteit loopt van 500 tot en met 625 Wh. Deze fietsen worden voornamelijk gebruikt voor recreatief gebruik. De locatie van de  motor zit in het midden van de fiets. Tot € 8.000 kom je al snel uit op de fietsen van Stromer. De accucapaciteit ligt bij dit merk erg hoog. Vaak rond de 800 Wh. Bij deze accucapaciteit heb je een actieradius van 60-170 kilometer. Het verschil tussen deze en andere speed pedelecs is de locatie van de motor. Bij deze prijsklasse zit de motor op het achterwiel. Hierdoor voelt het fietsen veel natuurlijker.

Onderhoudskosten, verzekering en overige kosten

Als je de speed pedelec eenmaal hebt aangeschaft, ben je er nog niet. Bij de speed pedelec komen namelijk nog onderhoudskosten om de hoek kijken. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om jaarlijks een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. De kosten hiervan liggen tussen de €60 en €70. Naast de verplichte onderhoudsbeurt, is het afsluiten van een WA-verzekering ook verplicht. Deze kost gemiddeld zo’n €80 per jaar. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je andere weggebruikers toebrengt wanneer de aansprakelijkheid bij jou ligt. Naast de WA-verzekering, kun je ook kiezen voor een aanvullende Casco en All-risk verzekering.


Andere kosten die je kunt verwachten bij de aanschaf van een speed pedelec zijn:
Een snellader: rond de € 150
Tenaamstelling: € 99 euro
Vervanging van de accu: € 500 per 5 jaar
Helm: tussen de € 100-€ 150

gezond

Tweedehands speed pedelecs

Een tweedehands speed bike kost meestal rond de € 2.500. Het kopen van een tweedehands speed pedelec kan een grote puzzel zijn. Je moet hierbij namelijk veel meer weten over de speed bike om te kunnen bepalen of je een goede deal maakt. Zo is het onder andere belangrijk om te kijken naar het aantal afgelegde kilometers, de status van de accu, veroudering van technologie, etc. Het is natuurlijk niet fijn om een dure tweedehands speed pedelec te kopen die niet meer van goede kwaliteit is. Weet je zelf weinig over de belangrijkste componenten van een speed pedelec? Koop dan alleen een tweedehands speed bike van een betrouwbare dealer.

Speed pedelec leasen

Vind je een bedrag tussen de € 3.000 en € 10.000 teveel om in één keer neer te leggen? Dan is een leaseconstructie wellicht een optie. Een speed bike leasen gaat op maandbasis. De fietsen zijn meestal volledig verzekerd en je hebt volledige garantie op de fiets. Het leasen van deze fietsen is niet goedkoop. De kosten van een leaseconstructie liggen ongeveer tussen de € 160 en € 270 per maand. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit van de fiets en waar je het leasede.

Het leasen kan erg voordelig zijn als je een speed pedelec wilt uittesten, voordat je aan een dure fiets vast zit. Is de speed bike toch niet helemaal je ding? Dan lever je deze zo weer in en kun je bijvoorbeeld kijken naar een elektrische fiets.
 
Meer lezen over de speed pedelec en de bijkomende eisen? Lees verder op onze overview pagina van de speed pedelec

Zelf het gemak van de speed pedelec ervaren?