Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

De beste bikepacking fietsen

Ben jij ook geïnspireerd geraakt om te gaan bikepacken? Of doe je het al jaren en wil je een nieuwe fiets aanschaffen? Hier bespreken de beste fietsen voor jouw ideale fietsvakantie!

Ontdek de beste bikepacking fietsen

Bikepacking: backpacken met je fiets! Door je bagage aan je fiets te binden, hoef je niet zo’n zware tas op je rug te dragen en kun je met een vrij gevoel de wereld ontdekken. Je kunt in kortere tijd ook veel meer kilometers maken op allerlei terreinen. Heuvels op en af via de mooiste offroad routes om vervolgens je tentje op te zetten op de prachtigste plekken. Dit vraagt nogal wat van je fiets, die dan ook essentieel is als je gaat bikepacken. Met een goede bikepacking fiets ga jij voorbereid op pad!

Ben jij op zoek naar een goede fiets voor een fietsvakantie? Wij hebben het voor je uitgezocht en zetten de beste bikepacking fietsen voor jou op een rijtje. Vergelijken maar!

Welk type bikepacking fiets past bij jou?

Wanneer je een bikepacking fiets wilt uitzoeken, stuit je op een gevarieerd aanbod aan fietsen met verschillende functionaliteiten en eigenschappen. De meest voorkomende fiets die bij uitstek geschikt is voor bikepacking is de gravelbike. Maar ook andere fietsen kun je zeker meenemen op je avontuur! Zo zien we tussen de bikepacking fietsen bijvoorbeeld ook wel eens racefietsen voorkomen, net als toerfietsen en mountainbikes. Pet categorie is er vaak ook nog de keuze tussen een elektrisch model of een fiets zonder motor.

Over het algemeen geldt: tijdens het bikepacken wil je zo licht mogelijk op pad. Dit betekent natuurlijk niet te zware spullen mee, maar ook de fietsen zelf worden zo ontworpen dat ze steeds minder wegen. Afhankelijk van welke routes je graag neemt, kom je soms ergens waar je fiets even op de schouder moet nemen. Bovendien maak je meestal ook flink wat kilometers. Een lichte fiets en lichte bepakking is dus ideaal!

Persoonlijke voorkeur: Enkel, dubbel of trippel kettingbladen

Snelheid, wendbaarheid, zitcomfort: iedereen heeft andere voorkeuren en bovendien een eigen rijstijl. Vind je het belangrijker dat je met alle gemak over elk terrein en elke heuvel kunt komen of wil je vooral genieten van een lichtgewicht fiets?

De kettingbladen hebben invloed op het schakelgedrag van de fiets en de prestaties. Een belangrijke factor in je afweging dus. Enkelvoudige kettingbladen beschikken over één tandwiel, wat de fiets over het algemeen lichter en wendbaarder maakt. Dubbel of trippel kettingbladen hebben 2 en 3 tandwielen, wat als voordeel meebrengt dat ze een groter schakelbereik hebben. Dit is vooral handig wanneer je onderweg verschillende terreinen en hoogteverschillen tegenkomt.

Bikepacking fietsen vergelijken

Tijdens het testen en vergelijken van fietsen voor bikepacking kun je verschillende aspecten vergelijken. In onze vergelijking hebben we onderstaande aspecten beoordeeld: 

 • Gewicht
 • Belastbaar vermogen
 • Geschiktheid voor type terrein
 • Comfort en houding

Wil je zelf ervaren of een bikepacking fiets iets voor jou is? Kies dan voor een proefrit. Bij Decathlon geven experts je direct advies op maat.

ONZE PARTNER

Bikepacking fiets kopen? Bij Decathlon vind je een uitgebreid assortiment.

Altijd voor een scherpe prijs.

De 5 beste bikepacking fietsen

We vergeleken bikepacking fietsen op de verschillende aspecten: gewicht van de fiets, belastbaar vermogen, geschiktheid voor diverse terreinen en comfort. Hieronder vind je onze vijf favorieten uit het assortiment van Decathlon. Er zit wat tussen voor de kleine en de wat grotere portemonnee. Elektrisch op fietsvakantie? Scroll dan meteen naar nummer 3 in de lijst.

Bekijk specificaties
Specificaties

Deze gravelfiets van RIVERSIDE is één van de best beoordeelde bikepacking fietsen en dat is niet zo gek: Bij elk onderdeel is er voor hoogwaardige kwaliteit gekozen, voor langdurig rijcomfort. Zo is het frame, inclusief vork, gemaakt van carbon: zeer bekend en geliefd om de sterke eigenschappen terwijl het ook extreem licht is! Ook bij andere onderdelen van deze fiets kom je hoogstandjes tegen. Neem bijvoorbeeld het schakelen: met de revolutionaire draadloze aandrijving kun jij eenvoudig en nauwkeurig elektrisch schakelen.

Deze fiets heeft een enkel kettingblad en beschikt over 12 versnellingen. De fiets weegt tussen de 8,8 kg en 9,1 kg afhankelijk van de maat. Belastbaar tot 110 kg.

 • Zeer licht gewicht
 • Revolutionair schakelen op elk terrein
 • Geschikt voor off-road
 • Uitstekende remkracht
 • Sommige gebruikers vinden de lak niet sterk genoeg
Bekijk specificaties
Specificaties

Dames opgelet: Deze gravelbike van Triban is speciaal ontworpen voor het comfort bij vrouwen. Hoe ze dat hebben gedaan? Je lichaamsbouw heeft invloed op hoe je op de fiets zit en hierop zijn de geometrie en positie aangepast. Tel daar het ergofit zadel bij op en je comfort is gegarandeerd, ook tijdens de langere afstanden die je op vakantie aflegt! Tijdens het ontwerp is de fiets uitvoerig getest, zowel in het lab als op on- en off-road wegen.

Triban maakte ook een vergelijkbare gravelbike voor heren. Deze fiets heeft een dubbel kettingblad, een gewicht 10,9 kg in maat M en is belastbaar tot 110 kg.

 • Anatomisch ontwerp met zitcomfort
 • Robuust en veelzijdig frame
 • Ergonomisch stuur met flare
 • Nauwkeurig en efficiënt remmen
 • Niet iedereen vindt het licht gebogen stuur fijn
Bekijk specificaties
Specificaties

Deze elektrische gravelbike is ook geschikt als bikepacking fiets door de zeer compacte batterij van 250 Wh die slechts 3,5 kg weegt. Ook wanneer de ondersteuning dus niet gebruikt wordt, heb je geen zwaar blok aan je fiets. De accu is prachtig weggewerkt in het frame en het systeem en biedt een actieradius van 100 km, met mogelijkheid tot 180 km in combinatie met de batterij extender. Daarnaast beschikt de fiets van zichzelf al over 11 inserts om je bagage aan te bevestigen. Geschikt voor zowel asfalt als off-road.

Deze fiets beschikt over een enkel kettingblad en weegt tussen de 14,3 en 15 kg, afhankelijk van de ruime keuze in fietsmaat.

 • Zeer compacte en efficiënte ondersteuning
 • Wendbaar en comfortabel
 • Endurance zithouding
 • Display met GPS-computer
 • Hydraulische schijfremmen
 • Actieradius valt in praktijk stukje lager uit
Bekijk specificaties
Specificaties

Deze toerfiets is met een duidelijk doel voor ogen gemaakt: het vervoeren van spullen. Dat is dan ook zeker geen probleem met maar liefst 33 inserts voor bevestigingen. Opvallend in vergelijking met andere bikepacking fietsen is de aanwezige bagagedrager. Deze is tevens speciaal ontworpen om beschadiging aan het schroefdraad te voorkomen. Ook de voordrager is speciaal ontwikkeld met een uitstekend rek. Dankzij het robuuste design is deze toerfiets uitermate geschikt voor lange afstanden.

Deze fiets beschikt over een trippel kettingblad en weegt zo’n 17,1 kg in maat M. Met deze fiets kun je veel meer meenemen dan andere bikepacking fietsen, vanwege het totale belastbare vermogen van 170 kg.

 • Robuust en comfortabel frame
 • Unieke stevige bagagedrager
 • Mechanische schrijfremmen met twee zuigers
 • Ergonomische handvaten
 • Relatief zware bikepacking fiets
Bekijk specificaties
Specificaties

Dit is de perfecte racefiets om als bikepacking fiets te gebruiken. Het model is tevens de aanrader voor de kleinere portemonnee of wanneer je de investering in een bikepacking fiets beperkt wilt houden, bijvoorbeeld als beginner. Dit model is verreweg de goedkoopste uit de lijst: in de €300 versus €1000+. Vergeleken met andere racefietsen heeft deze fiets een hoger balhoofd en kortere bovenbuis waardoor je meer rechtop zit. Deze fiets biedt gebruiksgemak met de ergonomisch gevormde hendel en het geïndexeerd schakelen aan het stuur.

Deze racefiets beschikt over een enkel kettingblad, 7 versnellingen en weegt zo’n 11,8 kg in maat M. Het model is uitstekend voor vlak of licht glooiend terrein, maar ga je op wat extremere tochten, dan wil je wellicht een fiets met meer versenllingen.

Het maximale gewicht wat je mee kunt nemen is 110 kg en je kunt hiervoor de fiets gemakkelijk uitbreiden met een bagagedrager.

 • Comfortabel model voor rechtere houding
 • Allround banden voor (on)verhard terrein
 • Gebruiksvriendelijk schakelen
 • Banden met fijne grip
 • Niet geschikt voor elk terrein
 • Remmen werken minder accuraat als bij andere fietsen

Meer voor jouw bikepacking trip

Ga je op bikepacking tocht? Dan heeft Decathlon ook allerlei handige accessoires en must-haves.

Het kiezen van een bikepacking fiets

Wanneer je jouw bikepacking fiets uitzoekt, moet deze aansluiten bij je wensen. Bedenk je daarom goed waarvoor je de fiets wilt gaan gebruiken. In welke gebieden wil je ermee fietsen? Hoeveel kilometers wil je maken per dag? Wil je al je kampeerspullen zelf meenemen of verblijf je liever in hutjes? Allemaal factoren die bepalen waar jouw fiets aan moet voldoen. Zo kun je betere afwegingen maken die passen bij jouw reisplannen!

Daarnaast is een belangrijk aspect van bikepacking fietsen het gewicht van de fiets. Wat je er ook mee gaat doen, je wilt niet te zwaar beladen zijn. Het kan al snel wat kilo’s schelen door te kiezen voor een lichtgewicht tent of compact matje. Decathlon heeft hierin een ruim assortiment op de productenpagina backpacking kamperen en overnachten. Het is ook goed om te bedenken hoe je deze spullen dan mee gaat nemen. Hierbij zijn vooral waterdichte fietstassen enorm aan te raden!

Verder kun je nog afwegingen maken omtrent de prijs. Met zoveel verschillende fietsen met tal van functionaliteiten zitten er ook ver uiteenlopende prijskaartjes aan de fietsen. Diverse bikepacking fietsen komen ook met een vorm van garantie en soms ook onderhoud, wat erg handig is als je zelf liever niet sleutelt aan je fiets.

Wil je een bikepacking fiets aanschaffen en wil je verder kijken ?

Meer weten?

Of je nu op zoek bent naar meer informatie over bikepacking fietsen, of al model op het oog hebt dat je wilt aanschaffen:
Decathlon helpt je op weg.