Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Alles over het verbruik van elektrische auto’s: hoeveel stroom verbruikt een elektrische auto nu echt?

Ben je momenteel aan het overwegen om een elektrische auto te kopen? Dan heb je vast veel vragen omtrent het stroomverbruik van de elektrische auto. Want hoeveel stroom verbruikt een elektrische auto, wat is het gemiddeld verbruik van een EV en welke elektrische auto’s rijden het zuinigst? De antwoorden op deze vragen en meer, lees je op deze pagina.

Stroomverbruik elektrische auto

Elektrisch rijden is verreweg de meest duurzame optie, zowel voor het milieu als voor de portemonnee, vanwege verschillende fiscale voordelen. Ook bestuurders van een elektrische auto willen het liefst zuinig rijden. Dit betekent minder tijd besteed aan een laadpaal en minder kosten besteed aan elektriciteit. Maar hoeveel stroom verbruikt een elektrische auto?

Gemiddeld verbruik elektrische auto

Wat verbruikt een elektrische auto? Het gemiddeld verbruik elektrische auto’s wordt aangegeven met hoeveel stroom een auto verbruikt per 100 kilometer, oftewel km/kWh. Dit verbruik verschilt: het verbruik van een elektrische auto ligt tussen de 8 en maar liefst 30 km/kWh. Waar de auto die je op het oog hebt, valt op dat spectrum ligt aan verschillende externe en interne factoren.

verbruik elektrische auto
stroomverbruik elektrische auto

Verbruik elektrische auto: welke factoren spelen mee?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het gemiddeld verbruik elektrische auto’s. Zo speelt het ontwerp van de auto mee. Denk hierbij aan hoe zwaar een auto is, wat voor banden en vorm de elektrische auto heeft, en wat het vermogen is van de motor. Zo gaat een zware auto een stuk sneller door zijn energie heen dan een lichtere en kleinere hatchback.

Al deze factoren hebben impact op het energieverbruik elektrische auto. Naast de technische aspecten van de elektrische auto is het rijgedrag van de chauffeur ook bepalend.

Ook de weer- en wegomstandigheden spelen mee bij het stroomverbruik elektrische auto: zo heb je in de winter door de koude temperatuur een minder grote actieradius dan in de zomer.

De impact van rijgedrag op stroomverbruik elektrische auto

Hoe kun je zorgen dat je als chauffeur zo zuinig mogelijk rijdt in een elektrische auto? Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten wat betreft het energieverbruik elektrische auto’s. Kijk ten eerste naar de elektrische auto zelf: zorg ervoor dat de bandenspanning in orde is en de autobanden niet te zacht zijn. Let er daarnaast op dat je niet onnodige bagage met je meeneemt in je kofferbak. Dit zorgt allemaal voor gewicht, wat vervolgens weer impact heeft op het verbruik van de elektrische auto.

Daarnaast speelt het rijgedrag van de chauffeur ook een rol. Veel elektrische auto’s laten je tegenwoordig zien hoe de auto stroom verbruikt, en wat je kunt doen om dit te veranderen. Zo is het vaak nuttig om minder snel te rijden. Denk hierbij aan het rijden van 90 of 100 km/u op de snelweg in plaats van 120 km/u. Dit verlengt de batterijduur aanzienlijk.

Daarnaast kan het gebruiken van cruise control ook helpen om energieverbruik elektrische wagen te besparen. Dit komt omdat je hierdoor gelijkmatiger rijdt en minder vaak accelereert en remt. Dit kost de batterij allemaal stroom. Hierdoor kan regeneratief remmen ook nuttig zijn. Daarbij zorgen bepaalde functies in elektrische auto’s ook voor veel stroomverbruik. Denk hierbij aan verwarming en airconditioning. Hier zuiniger mee omgaan kan een hoop schelen in verbruik.

elektrische auto verbruik

Onze top 5 zuinige elektrische auto’s

Hoeveel verbruikt een elektrische auto en welke elektrische auto’s zijn het zuinigst? Bij het kijken naar wat een elektrische auto verbruikt, kun je naar verschillende elementen kijken. Denk hierbij aan het verbruik en de actieradius. De volgende auto’s behoren wat deze factoren betreft tot de top 5 van ons, en van de consument:

verbruik elektrische auto

1. Hyundai Ioniq Electric

De Hyundai Ioniq Electric staat met een verbruik van 6,53 km/kWh en een actieradius van zo’n 250 kilometer bovenaan de lijst. Daarnaast heeft deze elektrische auto een snellaadtijd van maar 47 minuten.

2. Tesla Model 3

Dan de Tesla Model 3: met deze elektrische auto krijg je een gigantisch bereik van maar liefst 490 kilometer. Je zult met deze auto dus minder vaak hoeven opladen dan bij de voorganger. Wat verbruikt een elektrische auto van Tesla? Deze elektrische auto verbruikt een stuk meer dan Hyundai, met een verbruik van 6,45 km/kWh. Daar tegenover staat dan wel de volledige Tesla ervaring: een strakke auto met de meest moderne high-tech snufjes.

3. Mini Electric

Mocht een kleinere stadsauto meer je ding zijn, dan kan de Mini Electric zomaar de goede keus zijn. Deze kleine elektrische auto verbruikt 6,4 km/KwH en heeft een accucapaciteit van 28,9 kWh. Dit geeft je een actieradius van zo’n 185 km.

4. Fiat 500e

Last but not least: de Fiat 500e. Net als de Mini Electric een kleinere stadsauto. Deze auto heeft dan ook het laagste bereik in de rij met een bereik van 135 km. Wat verbruikt een elektrische auto van Fiat? 6,30 km/kWh.

5. Hyundai Kona Electric

De Hyundai Kona Electric is een stijlvolle SUV met een actieradius van zo’n 250 kilometer. Deze elektrische auto verbruikt 6,09 km/kWh.

wat verbruikt een elektrische auto

De geheime voordelen van elektrisch rijden

Waarom ondernemers nu overstappen

Benieuwd welke ontwikkelingen eraan komen op de elektrische automarkt? En hoe je ervoor zorgt dat je nooit met een lege accu langs de snelweg staat?

Van kostenbesparing tot verduurzamingskans: de voordelen van elektrisch zijn eindeloos. MKB Brandstof vertelt er alles over in hun whitepaper: “Van revolutie naar transitie”

Veelgestelde vragen over stroomverbruik elektrische auto’s

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische auto?

Het energieverbruik van een elektrische auto hangt af van het type model. Dit kan variëren tussen de 8 en 30 kWh per 100 km, waardoor het dus absoluut loont om verschillende modellen te vergelijken.

Hoe ver rijden op 1 kWh?

Het stroomverbruik van een elektrische auto hangt van verschillende dingen af, zoals rijgedrag, weer omstandigheden en het model elektrische auto. Echter rijd je gemiddeld op 1 kWh zo’n 5 km.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.