Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Elektrisch, diesel of benzine kopen: wat is de beste optie?

Als je een tweedehands auto gaat kopen, kun je kiezen uit diverse brandstoffen. Naast elektrisch en hybride kun je ook diesel of benzine kopen.
Wat is de beste keuze voor jou? Met de informatie op deze pagina kun je het zelf ontdekken.

Waar moet je op letten bij de keuze tussen diesel of benzine kopen? 

Diesel of benzine kopen: waar moet je rekening mee houden en wat is slim? We gaan er op in en beginnen bij het begin. In de regel ligt de brandstofprijs van een dieselauto aanzienlijk lager dan de brandstof van een benzineauto. Daarnaast heeft een dieselmotor een lager verbruik en heb je dus minder brandstof nodig. Voor een dieselauto geldt echter wel een hogere aanschafprijs en hogere belasting dan voor benzineauto’s. Daarom is het belangrijk om na te denken over het omslagpunt waarop de dieselauto goedkoper wordt dan de benzine variant. Dit is wanneer het aantal kilometers dat je maakt met de goedkopere brandstof opweegt tegen de hogere wegenbelasting.

De keuze tussen diesel of benzine kopen is dus afhankelijk van je situatie. Ga je veel kilometers maken? Dan is de dieselauto wellicht de beste optie. Heb je meer een stadsauto nodig? Ga dan voor benzine. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de optie van een elektrische auto. Ook dit type auto komt aan bod op deze pagina. Lees verder en ontdek hoe je de beste keuze maakt.

diesel of benzine kopen

Twijfels tussen een benzine of elektrische auto kopen? 

Naast de keuze tussen diesel of benzine kopen, heb je nog meer brandstof opties zoals bijvoorbeeld elektrisch. Je kunt je misschien afvragen wat van deze twee de betere keuze is: een benzine of elektrische auto kopen? Beide auto’s hebben hun voor- en nadelen, waardoor de keuze lastig kan zijn. De afgelopen maanden is de benzineprijs weer gaan zakken ten opzichte van de hoge prijzen die ontstonden toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. Desondanks zijn elektrische auto’s aan het einde van de streep momenteel nog steeds geregeld de goedkopere optie. Dit komt doordat elektriciteit goedkoper blijft dan benzine: we kunnen elektriciteit namelijk zelf opwekken. Daarnaast kun je bij het aanschaffen van een elektrische auto vaak ook een aanschafsubsidie krijgen en betaal je tot 2024 geen wegenbelasting. 

Natuurlijk hebben elektrische auto’s niet alleen maar voordelen. De aanschafprijs ligt vaak een stuk hoger dan die van een benzineauto. Daarnaast ben je met een elektrische auto wel afhankelijk van een laadpaal in de buurt of onderweg. Ook zijn sommige afstanden zijn nog net iets te ver voor elektrische auto’s in vergelijking met benzineauto’s. Toch zijn dit geen redenen om de elektrische auto direct af te slaan. De technologie maakt namelijk grote stappen en de elektrische auto’s worden steeds beter.

Elektrisch, diesel of benzine kopen? De voor- en nadelen per brandstof op een rijtje 

Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, is het handig om de voor en nadelen per brandstof naast elkaar te zetten. Kun je het beste elektrisch, diesel of benzine kopen? Hieronder staan alle voor- en nadelen op een rijtje!

Voordelen dieselauto 

  • Een dieselmotor is betrouwbaarder dan een benzinemotor 
  • Brandstofprijs ligt lager ten opzichte van benzineauto
  • Dieselmotor is zuiniger dan een benzinemotor en heeft dus minder brandstof nodig
  • Minder CO2-uitstoot, dus milieuvriendelijker dan een benzineauto
  • Een dieselmotor heeft minder onderhoud nodig dan een benzineauto 
  • Een dieselmotor heeft een langere levensduur

Nadelen dieselauto

  • Een dieselmotor stoot fijnstof uit 
  • Wegenbelastingen op dieselmotoren liggen een stuk hoger 
  • Dieselmotoren hebben een lagere topsnelheid dan benzinemotoren 
  • Dieselauto’s mogen in bepaalde milieuzones niet rijden 
  • De aanschafprijs ligt relatief het hoogst

Voordelen benzineauto 

  • De wegenbelasting van een benzineauto ligt lager ten opzichte van een dieselauto 
  • Benzineauto’s mogen elke milieuzone in 
  • Onderdelen voor benzineauto’s zijn goedkoper dan een dieselauto
  • Goedkoopst om aan te schaffen 
  • Benzineauto’s zijn waardevaster dan dieselauto’s

Nadelen benzineauto 

  • De brandstof benzine is in de regel duurder dan diesel 
  • Benzinemotoren hebben meer onderhoud nodig en gaan sneller kapot dan diesel en elektrische motoren
  • Benzinemotoren hebben minder trekkracht ten opzichte van dieselmotoren en elektrische motoren

Voordelen elektrische auto

  • Beter voor het milieu 
  • Geen belastingen op volledig elektrische voertuigen tot januari 2025 
  • Mogelijkheid tot subsidie bij aanschaf elektrische auto’s 
  • Elektriciteit is goedkoper dan benzine en diesel
  • Minste onderhoudskosten 
  • Rijdt gemakkelijk 
  • Veilig door de stabielere wegligging 
  • Trekt sneller op 
  • Aanbod tweedehands elektrische auto’s groeit
  • Technologie maakt grote stappen waardoor actieradiussen snel toenemen

Nadelen elektrische auto 

  • De aanschafprijs van elektrische auto’s ligt hoger
  • Opladen kost meer tijd dan tanken
  • Niet overal een mogelijkheid om op te laden
  • Het bereik van sommige elektrische auto’s met een volle tank is kleiner dan dat van een diesel- of benzineauto
  • Elektrische auto’s hebben vaak geen trekhaak
benzine of elektrische auto kopen

Als je een keuze hebt gemaakt voor elektrisch, diesel of benzine kopen, dan kun je een stap verder in je occasion zoektocht. Lees hier alles over de meest betrouwbare tweedehands auto’s

Wat voor soort auto is het goedkoopst? 

Bij twijfel tussen elektrisch, diesel of benzine kopen is de prijs natuurlijk een belangrijke factor. De benzine, diesel en elektrische auto’s hebben allemaal hun voordelen en nadelen als het gaat om kosten.

Diesel of benzine kopen? Bij een dieselauto heb je te maken met het eerder genoemde omslagpunt, wat ervoor zorgt dat een dieselauto een goedkopere optie kan zijn dan een benzineauto. Dit is echter afhankelijk van de hoeveelheid kilometers die je gaat maken. Door de hoge belastingen van een dieselauto heb je er minder baat bij om deze te kopen wanneer je korte stukken gaat rijden. In dat geval is een benzineauto de betere keuze.  

En hoe zit dat met benzine of elektrisch kopen? De elektrische auto’s zijn duurder in aanschaf dan benzineauto’s. Echter heb je wel kans op een subsidie bij aanschaf van een elektrische auto en betaal je geen wegenbelasting. Daarnaast is de elektrische auto ook een stuk beter voor het milieu. Dankzij de lagere brandstofkosten verdien je de hoger aanschafwaarde op termijn terug, waardoor de elektrische auto goedkoper uit de bus kan rollen. 

Al met al

Als je kijkt naar diesel of benzine kopen, dan is de benzineauto een goedkopere optie wanneer je korte afstanden moet afleggen. Dit komt door de lagere aanschafprijs en belastingkosten van een benzineauto. Toch is de goedkoopste optie op dit moment een elektrische auto. Hoewel de nieuwprijs van een elektrische auto vaak hoger ligt dan die van een benzine- of dieselauto, is een elektrische auto op de lange termijn een slimme en voordelige keuze. De brandstofprijs voor elektrische auto’s ligt namelijk aanzienlijk lager dan die van diesel en benzine. Ook de onderhoudskosten en belastingen zijn een stuk goedkoper bij een elektrische auto. Bovendien komen daar bovenop nog subsidies.
 
Omdat de nieuwprijs van een elektrische auto wel relatief hoog is, is private lease van een elektrische auto ook een goede optie. Daarmee ben je vaak nog steeds goedkoper uit dan met een benzine of dieselauto. Inmiddels worden er ook grote stappen gemaakt in de technologie van een elektrische auto en komen er meer tweedehands elektrische auto op de markt, waardoor de aankoopprijs niet altijd hoog hoeft te zijn. Dus zit je te twijfelen tussen elektrisch, diesel of benzine kopen? Wij adviseren om nog eens een keertje naar de elektrische optie te kijken als je een tweedehands auto wilt kopen.

diesel of benzine kopen

Let op de milieuzones bij de keuze tussen elektrisch, diesel of benzine kopen

Dieselmotoren stoten meer fijnstof uit dan benzinemotoren en worden hierdoor geweigerd in de zogenaamde “milieuzones”. Fijnstoffen zijn stofdeeltjes in de lucht die slecht zijn voor de gezondheid en de hoogte van de luchtkwaliteit verminderen. Om de luchtkwaliteit in steden te beschermen, worden dieselauto’s worden ingedeeld in emissieklassen. Een auto met een emissieklasse van 3 of hoger mag in een gele milieuzone rijden, dieselauto’s met een emissieklasse van 4 of hoger mogen in de groene milieuzone rijden. Vanaf 2025 gelden er strengere regels voor dieselauto’s in de milieuzones. Een dieselauto die gebouwd is voor 2001 mag niet rijden in Utrecht en Rotterdam. In Amsterdam mogen dieselauto’s nog wel gewoon rijden, echter krijgen de auto’s die voor 2005 gebouwd zijn geen parkeervergunning in de stad.

Een occasion kopen, waar moet je op letten? 

Wanneer je de keuze wilt maken tussen elektrisch, diesel of benzine kopen, is het ook handig om meer te weten over de tweedehands modellen per optie. Een tweedehands auto kopen is een grote zoektocht en je wilt natuurlijk zeker weten dat je de juiste auto vindt. Hierom is het belangrijk om wat voorbereidend werk te doen voordat je met de zoektocht begint. Bedenk daarom eerst goed wat voor auto jij specifiek nodig hebt. Denk na over hoeveel je gaat rijden, waar je gaat rijden, hoeveel mensen er in je auto moeten kunnen en natuurlijk hoeveel budget je na aankoop van de auto over hebt voor maandelijkse lasten. Nu kun je je ook bedenken of elektrisch, benzine of diesel kopen beter bij jouw wensen past. Als je een auto wilt die beter is voor het milieu is elektrisch de beste optie. Zit je in twijfel tussen diesel of benzine kopen? Ga dan voor jezelf na hoeveel je gaat rijden in je nieuwe auto. Als je veel kilometers maakt, is het wellicht slim om voor diesel te gaan vanwege de goedkopere brandstofprijzen. Als je korte stukken gaat rijden is benzine de betere optie door de lagere belasting kosten. 

diesel of benzine kopen

Eenmaal bij de verkoper, is het erg belangrijk om de auto goed te checken op alles wat mis kan zijn. Het blijft natuurlijk een tweedehands auto, dus check dit goed! Verkopers zijn verplicht om mankementen te melden, dus vraag hier vooral naar. Vergeet ook zeker niet een proefrit te maken waarbij je goed let op geluiden, remmen, schakelen en alle aspecten die jij belangrijk vindt. Ook zijn er een aantal algemene factoren die handig zijn om rekening mee te houden bij het zoeken naar een tweedehands auto. Zo is het fijn om te weten hoe en hoeveel de auto gebruikt is voordat je de aankoop officieel maakt en zijn de kleur en grootte handig om in acht te nemen wanneer je de auto ooit nog door wilt verkopen. Wil je meer informatie over het kopen van een tweedehands auto? Bekijk dan onze checklist auto kopen!

Klaar om een auto te kopen?

Vergelijk tweedehands benzine, diesel en elektrische auto’s, en vind de beste voor jou.

Veelgestelde vragen over de verschillende soorten brandstoffen en auto’s: 

Kun je beter een benzine of elektrische auto kopen?

Op dit moment is voor beide auto’s veel aanbod en ligt de nieuwprijs van een benzineauto lager dan de nieuwprijs van een elektrische auto. Echter is de beste optie vaak toch een elektrische auto. Dit komt doordat de maandelijkse kosten lager liggen en er voor nu nog subsidies te krijgen zijn bij aankoop van een elektrische auto. Ook kun je nog kiezen tussen een diesel of benzine kopen, lees voor meer informatie het bovenstaande artikel!

Een hybride of benzine auto kopen?

Tussen de keuze elektrisch, diesel of benzine kopen is en hybride auto is een erg fijne middenweg. Door het elektrische aspect ligt de prijs van brandstof lager ten opzichte van een benzineauto. Wel kan de hybride auto bij aankoop net iets duurder uitvallen.

Is een diesel auto kopen nog verstandig?

Twijfels tussen elektrisch, diesel of benzine kopen? Een dieselauto heeft een aantal voordelen. Zo heeft de auto bijvoorbeeld een zuinigere motor en is hij dus een stuk lager in verbruik. Wel zijn de wegenbelastingen voor diesel hoger en worden ze inmiddels al in meerdere binnensteden geweigerd. Als je een nieuwe auto gaat kopen is het daarom slim om ook de andere soorten brandstof te overwegen.

Wanneer is het slim om een diesel auto te kopen?

Wanneer je twijfelt tussen een diesel of benzine kopen zijn er aantal zaken die je voor jezelf kunt checken. Ga goed bij jezelf na waarvoor je de auto wilt gebruiken en hoeveel je in de auto moet rijden voordat je voor een dieselauto gaat. Door de hoge aanschafprijs en wegenbelasting in combinatie met het lage verbruik heeft een dieselauto een omslagpunt. Dit is het moment waarop het aantal kilometers dat je rijdt, compenseert voor de wegenbelasting die je betaalt, waardoor het een financieel aantrekkelijkere optie wordt dan een benzineauto.

Is een diesel occasion kopen verstandig?

De keuze tussen elektrisch, diesel of benzine kopen is erg afhankelijk van de situatie. Ga voor jezelf na hoeveel kilometers gaat maken in je nieuwe auto. Door de hoge wegenbelasting van een dieselauto is het meestal alleen voordelig als je ook daadwerkelijk veel gaat rijden.

Vind jouw occasion

Wil je een auto kopen, dan ben je bij auto.nl aan het juiste adres. Hier vind je occasions in alle soorten en maten, met diverse brandstoftypes. Selecteer eenvoudig je wensen, filter en vergelijk net zolang totdat je de auto van je dromen hebt gevonden. En dat allemaal vanaf je eigen bank. Gelukt? Dan koop je de auto gemakkelijk online, wordt deze rijklaar thuis afgeleverd én profiteer je van 14 dagen bedenktijd. Waar wacht je nog op?