Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem
Contact
info@yourmoby.nl
Overbelasting van het stroomnetwerk wordt ook wel netcongestie genoemd. Dit is het geval als de volledige capaciteit aan beschikbare stroom wordt bereikt. In de ideale situatie wordt er evenveel energie verbruikt als dat er wordt opgewekt. Omdat steeds vaker de overstap naar elektrisch wordt gemaakt, ontstaat er een tekort aan stroom. Ook voor elektrische rijders kan dit nadelige gevolgen hebben. Of laadpalen trager laten werken rond de spitsuren de oplossing hiervoor is? Ontdek het in deze blog!
Er is een duidelijke trend te zien als het gaat om spitsuren voor het laden van je elektrische voertuig. EV-bezitters laden namelijk met name hun EV aan huis op zodra de werkdag erop zit. Vandaar dat tussen 15 en 21 uur een piek in de vraag naar stroom is. Naast de auto die wordt opgeladen, staat bijvoorbeeld ook de televisie aan en wordt er elektrisch gekookt. Als dit bij elk huishouden gebeurt, kunnen onder andere nieuwbouwwijken zonder stroom komen te zitten en er is meer kans op storingen.
In de provincies Noord-Brabant en Limburg heeft er een pilot plaatsgevonden om te kijken of uitsmeren van laadmomenten zorgen voor een afname van de vraag naar stroom. Zo werd het laadvermogen van 800 openbare laadpalen gewijzigd op basis van de beschikbare capaciteit. Door deze aanpassing werd de laadsnelheid tussen 15 en 21 uur trager zodra er meer auto’s werden opgeladen. Na deze piekuren werd langzaamaan de snelheid weer opgevoerd, met een volledig normaalwerkende laadpaal vanaf 23 uur.
En dan de belangrijkste vraag: heeft de pilot positief uitgepakt? Het antwoord is ja. De piek werd namelijk voor bijna 50% verschoven naar de latere avond en nacht. Netbeheerders Enexis en laadpalenexploitant Vattenfall zijn in overleg om te kijken of de proef ook in andere provincies getest kan worden. Hierbij staan Groningen, Drenthe en Overijssel bovenaan om als eerst naar uit te breiden.
Naast de uitbreiding van provincies, wordt er ook gekeken naar een eventuele beloning als elektrische rijders meedoen aan netbewust laden. Dit kan in de vorm van een gunstiger laadtarief zijn of juist een verhoging van de tarieven voor snelladers.
In Nederland bestaat het overgrote deel van het aantal laadpunten uit thuisladers. Om ook hier de overbelasting op het stroomnetwerk tegen te gaan worden er verschillende opties getest. Eén daarvan is het automatisch aan en uitgaan van thuisbatterijen in combinatie met zonnepanelen. Tot nu toe zijn er positieve reacties op deze nieuwe ontwikkeling. Huishoudens leverden namelijk niet in op wooncomfort. Of deze maatregelen van openbare en laadpunten aan huis voldoende zijn, zal gaan blijken uit de testfase.