Steeds meer deelauto’s en minder privévoertuigen

Het komt steeds vaker voor: het gebruiken van een deelauto in plaats van een privéauto. Als je er op let, zie je de deelauto’s bijna wel op elke hoek van de straat. Vooral grote partijen als Greenwheels en MyWheels heb je vast weleens voorbij zien komen of van gehoord. Het aantal deelauto’s is in de afgelopen tien jaar enorm gestegen, met name in de westerse regio. 

Delen van een auto is een goed idee

Voor veel mensen, met name in steden als Den Haag, Delft en Leiden, biedt de deelauto nu al een oplossing. Vaak is er in grote steden geen plek meer om te parkeren, omdat er veel woningen worden gebouwd. Er zijn meer bewoners en meer verkeer, maar er is geen ruimte voor parkeerplekken. Het tijdperk van de drie auto’s per gezin is nu wel aan zijn einde. Het deelautogebruik in combinatie met het invoeren van betaald parkeren biedt voordelen voor gemeenten die kampen met weinig ruimte.

Wanneer er vaker een auto gedeeld wordt, kan het totaal aantal voertuigen in steden teruggedrongen worden en dit is flink nodig. De gemeenten willen namelijk meer ruimte voor groen creëren in de stad en dit kan onder andere door minder privéauto’s en verkeer. Daarnaast wordt er geld bespaard, zodat er meer woningen kunnen worden gebouwd. Gebruikers van de deelauto zijn vaak ook goedkoper uit. Bij deelmobiliteit hoef je het onderhoud en de vaste lasten, zoals de wegenbelasting, niet zelf te betalen. Je betaalt immers alleen wanneer je de auto gebruikt. 

Het aantal gebruikers stijgt

Het aantal deelauto’s stijgt enorm in de steden Den Haag, Leiden en Gouda. In Gouda zijn er op dit moment 41 auto’s, dit is bijna het dubbele van het jaar daarvoor. In Delft zijn er op dit moment 68 deelauto’s beschikbaar en in Den Haag maar liefst 299. Ook in Leiden zijn er al 131 parkeerplekken gereserveerd voor de deelauto’s van Greenwheels. Het aantal gebruikers in deze steden is ook flink gestegen. In Den Haag steeg het aantal gebruikers met ruim 10.500 en in Delft met 2700.

Twijfels over het gebruik van de deelauto

Naast positieve verhalen, zijn er ook heel wat mensen die nog twijfels hebben over het gebruik van de deelauto’s. Een aantal mensen geeft aan het liefste op ieder moment de auto tot hun beschikking te hebben. Ze willen niet afhankelijk zijn van een auto die misschien wel door iemand anders in gebruik is. Wanneer mensen een eigen bedrijf hebben of een groot gezin, waarvan een van de kinderen de auto nog weleens leent, stellen ze zich wat terughoudender op tegenover de deelmobiliteit. 

Deelmobiliteit goed voor het milieu

Naast dat de gemeenten geld kunnen besparen en jij geld kunt besparen op benzine, onderhoud, verzekering en andere kosten is het ook nog eens beter voor het milieu. Ook hebben gemeenten meer plek hebben voor groen en wordt de CO2-uitstoot gereduceerd. Uit onderzoek van het kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) blijkt dat het deelautogebruik naar schatting tot jaarlijks 7-11% minder CO2-uitstoot per gebruiker leidt. Dit komt waarschijnlijk doordat autodelers bewustere keuzes maken en minder gebruik maken van een deelauto dan wanneer een auto in eigen bezit is.