Repareer eenvoudig de kapotte accu van je elektrische auto

Potentiële kopers maken zich grote zorgen over het vervangen van de accu bij een elektrisch voertuig. Dit laat het onderzoek van EY zien. Gelukkig blijkt nu dat het repareren van de batterijen van EV’s een stuk makkelijker is dan vooraf gedacht. Vaak is er maar één onderdeel stuk van de ‘kapotte’ accu. De rest van de onderdelen, zo’n 92%, functioneert vaak nog prima. 

De levensduur van de accu

Het accupakket, dat zo’n belangrijk en duur onderdeel is van de elektrische auto, moet na een langere tijd nog goed kunnen functioneren. Veel accu’s hebben na 250.000 kilometer nog 90% van hun originele capaciteit. Hierna neemt de bruikbare actieradius bijvoorbeeld langzaam af. Volgens het bedrijf Geotab, dat zich bezighoudt met wagenparktechnologie, gaat de batterij van een elektrische auto slechts met 1,8 % per jaar achteruit. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van het jaar daarvoor. De accu van deze tijd zou gemiddeld 20 jaar mee moeten kunnen gaan. Dat is vaak even lang als de auto zelf.

Zorgen over het vervangen van de accu

Alhoewel de accu erg lang mee hoort te gaan, blijven er zorgen over het vervangen ervan. De gemiddelde kosten van het vervangen van het accupakket bedragen tussen de €3000 en €13.000. Wanneer je veel kilometers aflegt, hoeft dit niet te betekenen dat je accu ook sneller kapot gaat. Zo blijkt uit onderzoek van Geotab. Waar je wél op moet letten is het gebruiken van snelladers. Met snelladers wordt er namelijk zo snel mogelijk grote hoeveelheden elektriciteit in de accu gestopt, wat niet bijdraagt aan de levensduur ervan. Door het regelmatige gebruik van deze snelladers kan de batterij eerder slijten. 

Het repareren van je accu blijkt enorm makkelijk

Uit onderzoek van het Britse bedrijf Autocraft blijkt nu dat de zorgen over het vervangen van een accu helemaal niet relevant zijn. Voor het onderzoek is er gekeken naar 559 accu’s die binnen de garantieperiode problemen vertoonden. Hierbij werd aangetoond dat veel batterijen die als kapot worden bestempeld, helemaal niet kapot zijn. Vaak gaat het om een klein onderdeel van de accu die gerepareerd moet worden. De andere 92% van de onderdelen werkt vaak nog prima. Bij het onderzoek van Autocraft hoefden maar 2,5% van de accu’s van de EV’s echt vervangen te worden. 

Beter voor het milieu en je portemonnee

Waarbij veel accu’s nu nog als kapot worden bestempeld en meteen gerecycled moeten worden, is de aanpak van het repareren een stuk beter voor jou en het milieu. Door het laten repareren van de ‘kapotte’ batterij bespaar je duizenden euro’s. Bovendien kunnen de werkende onderdelen van de accu’s hergebruikt worden om andere accu’s mee te repareren. Tijdens de productie van een nieuwe batterij wordt er gemiddeld 11.600 kilo CO₂ uitgestoten. De reparatie kost slechts 951 kilo CO₂, wat dus aanzienlijk lager is. Het onderzoek van Autocraft heeft grote gevolgen voor de betaalbaarheid van herstel bij elektrische auto’s.