Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem
Contact
info@yourmoby.nl
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er in begin 2025 meer dan 1,6 miljoen elektrische en hybride voertuigen in Nederland. Omgerekend komt dit neer op bijna 1 op de 5 personenauto’s met een (semi) elektromotor. Deze voertuigen moeten ook opgeladen worden om kilometers af te kunnen leggen.
Sinds afgelopen maart is er in Zandvoort een proef gaande met veilige laadgoten. Hier kunnen bewoners hun voertuig opladen, zonder dat er snoeren over de stoep heen liggen. Hoe zit dat met de regels rondom laadkabels en waarom is dit een veilige oplossing voor de toekomst? Je leest het in deze blog.
Als je in het bezit bent van een elektrisch voertuig, gaat de voorkeur vaak uit naar laden aan huis. Hierbij is het mogelijk om je auto op eigen grond op te laden. Het grootste voordeel is dat je je voertuig op kunt laden terwijl jij slaapt. Ook is het tarief voor stroom uit je eigen meterkast voordeliger dan bij een openbare laadpaal. Zeker als je gebruik maakt van zonne-energie is het voordeel groot.
Helaas is een laadpaal voor je deur niet overal toegestaan. Je moet bij een appartement met eigen parkeerplaats bijvoorbeeld de eventuele plaatsing van een laadpaal bespreken via de Vereniging van Eigenaren. Ook is een ontheffing voor de Algemene Plaatselijke Verordening vereist voor het laten liggen van de laadkabel op de openbare grond. Zonder deze toestemming, is het niet toegestaan om objecten op straat te laten liggen.
Zodra de ontheffing is goedgekeurd, kan de plaatsing van je thuislader worden geregeld. Hierbij is het essentieel dat de openbare parkeerplaats grenst aan de stoep. Ook moet de laadkabel in goede staat zijn en maximaal 10 meter over de stoep liggen. Hierbij reken je vanaf de grens van je eigen terrein tot aan je voertuig op de parkeerplaats. Tot slot is het essentieel dat de laadkabel zorgvuldig wordt afgedekt om de veiligheid voor je medebewoners te verhogen.
Met een laadgoot is het probleem met de laadkabel verholpen. Je kunt deze aanvragen in onder andere de gemeenten Zeist, Dongen, Soest, Hilversum, Westland, Heemstede, Terneuzen, Loon op Zand en binnenkort (hopelijk) ook in Zandvoort.
In totaal worden er bij 9 huishoudens de toekomstbestendige laadgoten getest. Eén van de EV rijders die meedoet, geeft aan eerst een rubberen mat te gebruiken op de stop voor de laadkabel. Dankzij deze proef is dit verleden tijd. Naast een veiligere oplossing, staat dit ook veel netter in het straatbeeld. Wethouder Bluijs laat weten dat het nóg beter zou zijn als de goten in diverse kleuren worden aangeboden, zodat elke straat hier gebruik van kan maken. Zodra de proef als succesvol wordt beschouwd, wordt het mogelijk om bij de gemeente een laadgoot aan te vragen. Wel gelden er hier bepaalde strenge voorwaarden. Zo moet bijvoorbeeld de stoep geschikt zijn voor de aanleg van de goot.
Wil je zelf meedenken over nieuwe plekken voor laadpalen in Nederland? Je vraagt eenvoudig een verzoek voor een laadpaal aan op de website van de MRA-E.