Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem
Contact
info@yourmoby.nl
Uit onderzoek van het KPMG is gebleken dat voorlopig wordt verwacht dat de aankoop van Chinese elektrische auto’s in Europa voorlopig nog niet zal afnemen. Wat zijn de voorspellingen? En wat betekent dit voor Nederland en Europa? Ontdek het in deze blog!
Branchevereniging BOVAG verwacht op basis van de onderzoeksresultaten dat tien procent van de elektrische voertuigen afkomstig zullen zijn uit China. In 2023 lag dit percentage nog op vier procent. Deze cijfers gelden voor de totale Europese automarkt. Voor Nederland wordt een nog grotere populariteit verwacht van Chinese modellen, met een schatting van bijna twintig procent van de nieuwe EV’s. Drie jaar geleden werd dit aandeel ingeschat op acht procent.
Hoe het kan dat vooral Chinese automerken zo in de smaak vallen? De focus wordt hier vooral gelegd op het zo betaalbaar mogelijk maken van de voertuigen. Omdat vele materialen – waaronder batterijen – ook afkomstig zijn uit China, is er sprake van een betere prijs-kwaliteitverhouding in vergelijking met EV-merken uit Europa.
Eerder werd bekend gemaakt dat Europa in zou gaan grijpen. De huidige importheffing ligt op 10 procent. Toch lijken Chinese merken als BYD, Xpeng, Nio, MG en Lynk & Co hier nog weinig last van te hebben. Deze maatregel lijkt nog niet voldoende om de populariteit tegen te gaan. Daarom wil de Europese Commissie de heffing verhogen tot maximaal 25 procent in de hoop dat er een verschuiving plaatsvindt naar het aanschaffen van Westerse modellen.
In Europa zijn er nog maar weinig automerken die de focus op betaalbare modellen produceren heeft gelegd. Dit laat het rapport zien van de Transport & Environment (T&E). Op dit moment is de Roemeense Dacia Spring het goedkoopste model in Europa. Hierbij ligt de aanschafprijs vanaf 21.750 euro. Helaas heeft China gereageerd met een goedkoper alternatief: de Leapmotor T03. Hier betaal je nog geen twintigduizend euro voor als particuliere koper.
Onder andere Hyundai is van plan om een nog goedkoper model uit te brengen die onder de 20 duizend euro kost. Ook Volkswagen en Renault hebben laten weten bezig te zijn met betaalbare modellen om de strijd met China aan te gaan.
Totdat de aanschafprijzen van Westerse EV-merken af zullen gaan nemen, wordt verwacht dat het aantal leaseauto’s zal gaan toenemen. Ondanks dat het vooral zakelijke elektrische leasevoertuigen zijn die populair zijn, neemt ook het aantal private lease van volledig elektrische modellen toe. Wil je ook een EV-private leasen, dan is Volkswagen de meest populaire optie.
Dankzij deze trend op de leasemarkt wordt verwacht dat het aanbod op de markt voor tweedehands elektrische auto’s ook toe gaat nemen. Op dit moment is dat nog niet het geval. Sterker nog: de occasionmarkt lijkt zelfs niet in de smaak te vallen. Echter is het nog afwachten of dit het alternatief gaat zijn voor betaalbare Chinese EV’s.