Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Nieuwe innovatie in accu voor elektrische auto’s 

Onlangs is er een nieuw onderzoek gepubliceerd in het vakblad Journal of the Electrochemical Society waarin wetenschappers van de Canadese Dalhousie Universiteit een nieuwe lithium-ion accu hebben ontwikkeld. Deze kan veel langer meegaan dan de huidige EV accu’s. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Tesla Canada. Ontdek meer over deze nieuwe innovatie.

Generaties lang mee 

De wetenschappers hebben een accu ontwikkeld die maar liefst acht miljoen kilometer mee kan gaan. Hierdoor zou deze generatie batterijen lang mee kunnen gaan zonder dat het veel zou degraderen en actieradius verliest. Wat deze accu anders maakt dan de traditionele accu’s, heeft te maken met het materiaal dat de twee batterijpolen verbindt; de elektrode

Normaal wordt gebruikgemaakt van elektrode kristallen die bestaan uit kleine deeltjes. Hierdoor zijn ze een stuk vatbaarder voor degradatie over verloop van tijd, wat ook terug te zien is met het synchrotron. Dit is een geavanceerd apparaat, vergelijkbaar met een deeltjesversneller. Deze kan namelijk in detail van binnen zien wat er in een accu gebeurt zonder deze open te maken. Bij een normale batterij ontstaan er na verloop van tijd dus kleine scheurtjes in deze kristallen, waardoor ze uiteindelijk kunnen verpulveren. 

De nieuwe accu gebruikt geen elektrode kristallen als verbinder. In plaats daarvan heeft het maar één grote kristal-elektrode. Deze is een stuk minder vatbaar voor het oplopen van scheurtjes. Zelfs na zes jaar getest te zijn, bleek het nog in perfecte staat. 

Wat betekent dit voor de toekomstige EV? 

Deze ontwikkeling zal de toekomst van elektrische voertuigen flink vooruit helpen. Nu zijn veel EV’s nog vatbaar voor het verliezen van hun rijbereik naarmate de accu degradeert. Tegenwoordig kan een voertuig met elektromotor zo’n 15 tot 20 jaar mee voordat het echt significante veranderingen gaat tonen in zijn rijbereik. Dit is al vrij lang, maar het is altijd beter om een langere levensduur te hebben. De nieuwe accu liet zien dat het zelfs na 20.000 keer opladen, nog 80 procent van zijn vermogen had. 

Hoewel de accu misschien veel langer kan meegaan, zal de rest van een EV het niet zo lang uithouden. Hierdoor kan de accu na zijn gebruik in het voertuig nog een tweede leven krijgen als bijvoorbeeld energieopslag voor zonne- en windenergie. Zo zorgt deze accu dus niet alleen voor een langere actieradius voor automobilisten, maar is het ook nog eens goed voor het milieu! 

Fabrikanten zijn al begonnen met de productie van deze nieuwe accu’s volgens de onderzoekers van de universiteit. Het zal echter nog een aantal jaren duren voordat de eerste elektrische modellen ermee op de markt verschijnen.