Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem
Contact
info@yourmoby.nl
Er worden steeds meer innovatieve manieren getest waardoor je je EV minder aan de laadpaal hoeft te hangen. Zo wordt er geëxperimenteerd met zogenaamde ‘zonneverf’; een lakje verf dat energie kan opslaan van de zon. Zweden is momenteel de voorloper in een compleet andere innovatie; een wegdek dat je auto oplaadt. Ontdek in deze blog meer over deze laadoplossing in Zweden.
Het land is bezig om verschillende wegen om te toveren tot een laadbaan voor elektrische auto’s. De eerste baan, de eRoadArlanda, is al meer dan twee kilometer lang en ligt bij de luchthaven van Arlanda, ten noorden van Stockholm.
Hoe het werkt? Elektrische rails worden in de wegen geplaatst en deze staan in contact met een soort arm onder de EV. Hierdoor wordt er energie opgewekt wanneer je rijdt. In plaats van energie te verliezen tijdens het rijden, wordt het dus gewonnen. Als deze techniek op grotere schaal zal worden toegepast, hoef je als bestuurder dus bijna niet meer te stoppen om op te laden.
Bovendien hoeven niet alle wegen deze elektrische rails te hebben. Zo worden kleine afstanden nog gereden op batterij en hoeven kleine wegen dus niet compleet te worden omgebouwd. Vooral de hoofdwegen voor lange afstanden kunnen een verschil maken, en hierin is Zweden dan ook hard bezig om deze techniek door het land heen op te zetten.
Trafikverket, het Zweedse transportbedrijf dat deze techniek aan het testen is, is aan het uitzoeken welke techniek beter werkt: een geleidend of inductief laadsysteem. Deze laatste techniek maakt gebruik van een soort laadplaat in de wegen, vergelijkbaar met het draadloos opladen van een telefoon. Een geleidend systeem daarentegen gebruikt ondergrondse kabels om elektriciteit naar opneemspoelen in de EV te sturen. Het Zweedse transportbedrijf hoopt het totale proefgebied uit te breiden tot 3000 km tegen 2045.
Zweden is het eerste land dat deze techniek aan het opzetten is, een echte voorloper. Het land streeft ernaar om voor 2030 volledig elektrisch te kunnen rijden. Het scheelt namelijk zo’n 90% aan broeikasgassen wanneer alle auto’s elektrisch gaan rijden.
Kan je het je al voorstellen? Europa met hoofdwegen die je auto opladen van noord tot zuid? Hoewel het te mooi lijkt om waar te zijn, kan dit snel werkelijkheid worden voor de rest van Europa als Zweden succesvol blijkt te zijn.