Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

In 2022 drie keer zoveel accu’s van elektrische fietsen gestolen

In de afgelopen jaren is het aantal accu’s van elektrische fietsen die worden gestolen aanzienlijk gestegen. Tot december 2022 werden er bijna 4,5 duizend accu’s van elektrische fietsen gestolen. Dit waren er in 2021 nog minder dan 1,5 duizend. Vooral in de steden is de diefstal van accu’s toegenomen. ‘Voor criminelen een goed verdienmodel. Zelfs zo goed dat dieven op bestelling accu’s lijken te stelen’, aldus Guus Wesselink van Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal (SAFE).

In deze blog lees je meer over de aanpak tegen het hoge aantal diefstallen en wat je zelf kunt doen om een gestolen accu te voorkomen.

Toename diefstal

In ons eerdere artikel ‘E-bikes populairder dan normale fietsen in Nederland, ook bij dieven!’ concludeerden we al dat elektrische fietsen aantrekkelijk zijn bij dieven. Niet zo gek: de opbrengst van de accu van een elektrische fiets loopt al snel op tot honderden euro’s. Wanneer een accu niet is geregistreerd met framenummer, is het traceren van de gestolen accu vrijwel onmogelijk. Daarnaast is er een probleem bij de politie: zij komen om in het werk waardoor handhaving en toezicht minimaal is.

Politie zet zich in tegen diefstal

In 2022 werden er bijna 23 duizend aangiftes gedaan van gestolen elektrische fietsen of onderdelen daarvan. De politie ziet het aantal e-bike diefstallen als een probleem en wil daarom naast mensen alerter maken op diefstal, ook regelmatig lokfietsen inzetten.

Ook SAFE Nederland – de onafhankelijke stichting die zich inzet om het aantal fietsendiefstallen te laten dalen – zet zich in. Ze ontwikkelen instrumenten die preventie, signalering en opsporing van diefstal mogelijk moeten maken. Ook worden cijfers inzichtelijk gemaakt om de grootte van het maatschappelijke probleem in kaart te brengen.

Wat kun je zelf doen om diefstal te voorkomen?

Met onderstaande tips maak je de kans kleiner dat je elektrische fiets of onderdelen daarvan, zoals je accu, worden gestolen:

Tip #1 Maak gebruik van twee sloten

Het is ten eerste belangrijk om minimaal twee sloten te gebruiken op je elektrische fiets. Je maakt het hierdoor lastiger en minder aantrekkelijk voor een dief om je elektrische fiets te stelen. Het advies is om een ring- of kettingslot te gebruiken.

Een fietsslot aanschaffen?

Tip #2 Zet je e-bike in een gesloten fietsenstalling

Fietsen is bijna goed voor een kwart van onze verplaatsingen. Om al de fietsen kwijt te kunnen, zie je in Nederland steeds meer (gratis) fietsenstallingen. Deze stallingen zijn bewaakt en dit maakt de kans op diefstal kleiner. Het is ondanks de beveiliging wel belangrijk om nog steeds gebruik te maken van de twee sloten.

Tip #3 Doe altijd aangifte

Mocht je e-bike of onderdelen van je elektrische fiets toch gestolen zijn, doe dan altijd aangifte bij de politie. Door de aangifte komt je fiets in het register van fietsendiefstal. De politie gebruikt dit register om fietsers, helers en dieven op te sporen. Ook is aangifte doen belangrijk om de grootte van (elektrische) fietsendiefstal in kaart te brengen. De politie kan hierdoor meer middelen inzetten om diefstal tegen te gaan.