Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Gemeente Utrecht koploper in laden met dynamisch tarief 

TotalEnergies en de gemeente Utrecht zijn een samenwerking aangegaan om vijftien laadpalen met dynamische tarieven als proef te gaan plaatsen in de wijk Vleuterweide. Hiermee is de stad een koploper in het verder verduurzamen van de mobiliteit in ons land. Lees in deze blog meer over dynamische tarieven en het doel van de samenwerking.

De betekenis van ‘dynamische tarieven’ 

In plaats van dat je voor een vast tarief je EV kunt opladen aan een publieke laadpaal, hebben bezitters van een EV nu de optie om met een dynamisch tarief op te laden. Dit betekent dat er goedkoper kan worden opgeladen wanneer er meer zonne- of windenergie beschikbaar is. Dat betekent dat de tarieven voor het laden van je voertuig afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van groene energie. Ook de drukte op het elektriciteitsnet speelt een grote rol. 

Die lagere tarieven tijdens periodes van veel zon en wind zullen niet alleen helpen om goedkoper te kunnen laden. Het draagt er ook bij aan dat de druk op het elektriciteitsnet beter wordt verspreid. Door de dynamische tarieven zullen bestuurders vaker kiezen om buiten de piekuren na het werk hun auto op te laden. 

TotalEnergies gebruikt een app van Charge Assist waar de tarieven voor laden 24 uur van tevoren te zien zijn en op welke momenten dit het goedkoopst zal zijn. Afhankelijk van de ervaringen van deze pilot in Utrecht, zullen er in de toekomst misschien meer laadpalen met dynamische tarieven worden geplaatst. 

Duurzamer Utrecht 

Utrecht heeft ondertussen al 2 duizend laadpalen door de stad geplaatst. Dit jaar zal TotalEnergies op nog zo’n zeventien plekken door de hele stad in totaal 38 snellaadpunten plaatsen. Deze gaan onder andere bij winkels, sportfaciliteiten en het centraal station geplaatst worden. Al deze locaties krijgen snelladers die worden afgestemd op de behoeften van de gebruikers, met een vermogen tussen de 50 tot 400 kilowatt per lader. 

Daarnaast geldt er in Utrecht sinds 1 januari een zero emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s. Hierdoor mogen zij geen CO₂ meer uitstoten in de stad. De introductie van laadpalen met dynamische tarieven is de volgende stap om de mobiliteit in Utrecht verder te verduurzamen, aldus wethouder Eva Ooster. Zij is ervan overtuigd dat door de toegankelijkheid van elektrisch laden slimmer en beter te maken, het gebruik van schone voertuigen steeds verder zal worden gestimuleerd. 

Deze volgende stap zal helpen in het samen creëren van een schonere leefomgeving voor alle inwoners, volgens de wethouder. Ook TotalEnergies gelooft dat de voordelen voor de Utrechters aanzienlijk zullen zijn, waaronder een verbeterde luchtkwaliteit en vermindering van de CO2-uitstoot in de stad. Door het uitbreiden van het laadnetwerk en de introductie van dynamische tarieven zullen er meer beschikbare laadpunten komen. Daarnaast zullen er dus ook lagere tarieven zijn tijdens groene oplaadmomenten.

Zijn er nadelen aan dynamisch laden? 

Elke stap vooruit brengt ook zijn nodige obstakels. Hoewel dynamisch opladen dus zeker aantrekkelijk klinkt, moet er ook rekening worden gehouden met wat de keerzijde ervan kan zijn.  Zo zullen de prijzen nog altijd hoger zijn tijdens de piekuren of wanneer er weinig groene stroom beschikbaar is. Als je op deze momenten moet opladen, dan zou de rekening hoger kunnen uitvallen dan bij een vast energiecontract waarin de tarieven niet veranderen. Hierdoor vereist laden aan een laadpaal met dynamische tarieven ook meer planning van de EV-rijder. Dit kan soms lastig zijn, vooral als je je dag niet zo flexibel kunt indelen. 

Is dit jouw situatie? Dan is het advies om een laadpaal aan huis te overwegen. Zeker als je woning voorzien is van zonnepanelen, is de thuislader rendabel. Meer weten over dit onderwerp?