Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem
Contact
info@yourmoby.nl
Uit recente cijfers blijkt dat bijna 60% aangeeft over te willen stappen als de fiscale voordelen helemaal wegvallen in 2030. Voor dit onderzoek zijn 3.500 elektrische rijders in Nederland ondervraagt. Hiermee is het één van de meest uitgebreide onderzoeken op dit gebied, uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Vereniging Elektrische Rijders in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Wil je meer weten over de toekomst van elektrisch rijden? Ontdek het in deze blog!
De nieuwe maatregelen van de overheid zorgen ervoor dat fiscale voordelen van elektrisch rijden langzaam verdwijnen. Zo zal de vrijstelling op de motorrijtuigenbelasting (mrb) en de korting in de bijtelling worden stopgezet. Hierdoor wordt de wegenbelasting van elektrische auto’s duurder dan die van brandstof auto’s. Dit komt doordat de wegenbelasting gebaseerd is op het gewicht van de auto. De zware ingebouwde accu’s in EV’s zorgen ervoor dat deze zwaarder zijn dan de auto werkend op fossiele brandstof. Kortom, de wegenbelasting zal dus ook hoger liggen.
Daarnaast zorgt de afschaffing van de korting op de bijtelling er ook voor dat het elektrisch rijden duurder zal worden voor de zakelijke rijder. Elektrisch rijden wordt door de teruglopende fiscale voordelen dus een stuk minder aantrekkelijk. Door het verdwijnen van de korting op de bijtelling en de vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting geeft ruim 1 op de 3 elektrische rijders aan dat er aan het einde van het jaar al wordt overgestapt op een brandstof auto.
Het doel van de overheid is dat in 2030 alle nieuwe verkochte auto’s emissieloos zijn, waardoor we in 2050 een volledig emissieloos wagenpark zouden kunnen realiseren. Uit onderzoek van brancheorganisatie BOVAG blijkt daarentegen dat het marktaandeel van de EV’s gedaald is naar 23% in februari 2025. Op de zakelijke markt is er nog wel een toename te zien van 9% in twee jaar tijd. Door het afschaffen van de belastingvoordelen hebben steeds minder mensen vertrouwen in de doelstellingen van de overheid.
Met deze afschaffing van de fiscale voordelen geeft 29% van de elektrische rijders namelijk aan weinig vertrouwen te hebben in de bereidheid van de overheid om elektrisch rijden te stimuleren. Dit is een flinke daling ten opzichte van de ruim 50% het jaar ervoor. Er is dus een duidelijk effect van de maatregelen op het vertrouwen van EV-rijders in de overheid.
De zorgwekkende cijfers geven geen positief beeld voor de toekomst. Het afschaffen van de genoemde fiscale voordelen biedt geen toekomstperspectief aan de klimaatdoelstellingen die de overheid wil realiseren. BOVAG geeft aan dat de grootste zorg voor nu met name ligt bij de particuliere markt en minder bij de zakelijke automarkt. Bedrijven sturen namelijk keuzes voor elektrificatie anders aan dan particulieren en houden zich bezig met de voorbereiding op nieuwe regelgeving rondom duurzaamheid. De cijfers van einde dit jaar zullen moeten blijken hoe de elektrische automarkt ervoor staat.