Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

E-fuels zijn minder hoopgevend dan vooraf gehoopt!

Synthetische brandstoffen werden gezien als dé oplossing voor een groenere toekomst in de mobiliteitssector. Met e-fuels rijd je namelijk duurzaam en hoef je geen afscheid te nemen van de (semi-) verbrandingsmotoren. Helaas lijkt de hoop op dit alternatief steeds meer af te nemen. Zo blijkt uit een een grootschalig onderzoek van een aantal vooraanstaande Europese onderzoeksinstituten. Ontdek in deze blog waarom dit type brandstof toch geen toekomst blijkt te hebben. 

Minder efficiënt dan elektrisch rijden

De Duitse ADAC, het Bondministerie van Milieu (BMUV), het Fraunhofer Instituut en het Internationaal Energieagentschap (IEA) tonen aan in hun metastudie dat e-fuels niet efficiënt genoeg zijn om als alternatief te gebruiken. Er zitten namelijk verschillende nadelen aan het gebruik hiervan, waaronder de prijs, schaarste en het hoge energieverbruik. Elektrische auto’s halen veel meer energie uit dezelfde energiebron. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat 150 windturbines genoeg stroom leveren voor ongeveer 240.000 elektrische auto’s. Diezelfde energie voorziet maar 37.500 voertuigen op e-fuels van brandstof. 

Dubbele nadelige gevolgen op het klimaat tegen hogere kosten

Buiten de inefficiëntie zijn e-fuels op financieel gebied ook geen slimme zet. De reden hiervan is dat de productiekosten dermate hoog liggen en de infrastructuur voor massaproductie te slecht ontwikkeld is. Synthetische brandstoffen zijn een exclusieve en dure optie. Al helemaal naast de EV’s waarbij (snel)laadnetwerken die steeds toegankelijker worden gemaakt. Voor consumenten is het kiezen van e-fuels geen slimme zet. Je zult vele malen meer kwijt zijn aan brandstof, terwijl het elektrisch rijden eigenlijk steeds betaalbaarder en toegankelijker wordt. Zeker als je oplaadt in de daluren met een laadpaal aan huis, werkend op zonnepanelen profiteer je van financiële voordelen.

E-fuels stoten minder CO₂ uit dan traditionele brandstoffen. Toch is dit alternatief nog steeds minder milieuvriendelijk dan elektrische auto’s. Cijfers van het onderzoek toonde aan dat voertuigen op e-fuels gemiddeld 40 tot 50 procent meer CO₂ uitstoten dan volledig EV’s. Kortom, de gedachte dat synthetische brandstoffen een goede optie is voor de autosector is een goede optie, maar realistisch gezien niet haalbaar.

Oplossing binnen andere sectoren

E-fuels mogen dan wel geen optimale nieuwkomer zijn voor auto’s, maar dat betekent niet dat ze helemaal geen rol kunnen spelen. Een aantal sectoren binnen de energietransitie hebben het lastig met elektrificatie, zoals de lucht- en scheepvaart. De synthetische brandstoffen kunnen in deze industrieën wel een nuttige bijdrage leveren. Het kan bijvoorbeeld helpen met het verminderen van de CO2-uitstoot. 

E-fuels geen langdurig alternatief

De Europese Unie heeft in 2023 uitgesproken dat er vanaf 2035 alleen nog nieuwe auto’s mogen worden geregistreerd als die geen CO₂ uitstoten tijdens het rijden. Na veel onderzoek werd er toch een uitzondering gemaakt voor de voertuigen die rijden op e-fuels. Dit was – voor korte tijd – goed nieuws voor autoliefhebbers en fabrikanten. 

Al eerder was er een kritische uitspraak geweest door de Europese Rekenkamer over e-fuels als middel om de klimaatdoelen te halen. Door de nieuwe metastudie wordt die kritische gedachte nog sterker bevestigd. De synthetische brandstoffen mogen dan wel een eventuele rol spelen in de moeilijk elektrificerende sectoren, maar voor de autowereld zal het een inefficiënte keuze zijn. Elektrische auto’s blijven voor de consumenten de efficiëntste, goedkoopste en duurzame keuze!